Ascultă Radio România Constanța Live

AUDIO | Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănțeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

AUDIO | Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănțeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Publicat de Adina Sîrbu, 14 martie 2024, 15:22

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiționale în cadrul propriei gospodării. Mirela Mogîlă este administratorului unei astfel de afaceri de tip familial din comuna constănțeană Saligny.

În punctele gastronomice înființate în gospodării, turiștii sunt îmbiați cu preparate culinare tradiționale, care respectă rețetele moștenite din generație în generație, folosesc materie primă locală și sunt pregătite în condiții conforme de igienă.

Cum s-a născut această idee, de a înființa un punct gastronomic în comuna Saligny?

Cumva, de prin 2017, când am fost la Tulcea și am văzut ce a făcut domnul Patzaichin acolo, chiar în orașul Tulcea, și lângă avea și un fel de consignație cu produse românești, lucrate de țăranul român, și asta mi-a plăcut foarte mult. Acolo a fost primul moment. Și în  2017 ne-am cumpărat o căsuță, undeva la 7 km de Cernavodă, în comuna Saligny. De atunci tot muncim. Din 2017 așezăm acest punct gastronomic și am considerat anul trecut că am ajuns la faza în care putem să funcționăm.

În privința actelor necesare pentru înființarea acestui punct gastronomic local, cum a fost acest demers?

Destul de anevoios a fost pentru că oamenii din jur nu au înțeles despre ce este vorba și cum se pune problema. Am fost foarte mult susținută de DSV, a fost prima instituție la care am bătut la ușă.

Pentru câte persoane puteți să asigurați masa la un prânz, să zicem?

Șase, opt. În punctul nostru gastronomic suntem doar doi, eu cu soțul meu, copiii nu locuiesc cu noi, și atunci noi suntem cei care administrăm, noi muncim, noi facem mâncare, noi suntem ospătari. Mi-ar fi foarte greu să duc un număr foarte mare de oaspeți, dar noi nici n-am plecat la modul de a face afaceri din asta. Noi am plecat la modul de a face pasiune și de a crea povești. Și atunci preferăm un număr foarte mic de de oaspeți, în care să creăm povești de viață și să mâncăm sănătos.

Cu ce preparate îi întâmpinați pe cei care vă vizitează în gospodărie? Care este specialitatea casei?

Specialitate casei este o ciorbă cu teițel de casă și tocăniță cu ceapă și cu carne de găină de curte. În meniu avem și aperitiv, felul unu, felul doi, desert și avem pâine de casă, avem turte, adică încercăm să fim cât se poate de simpli, naturali și să punem gust.

Această prezentare necesită JavaScript.

Redactor: Nicu Ispas/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Mirela Mogîlă

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 11:01

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ”A părăsit scena...

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
litere chineze, limba chineza, China
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:49

20 aprilie – Ziua limbii chineze

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în...

20 aprilie – Ziua limbii chineze
oua vopsite Paste
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:44

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte...

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:26

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”

Cristina Tamaș,  prozator, dramaturg și dascăl constănțean, a venit pe lume la data de 14 noiembrie (1955,) la Huși, în aceeași zi în care...

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății

În cea mai mare sărbătoare de peste an, la praznicul praznicelor, în prima zi Paște, ne amintim de tradiții, de oamenii dragi din jurul nostru,...

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței

„Învierea Domnului, pe care în chip fericit o prăznuim anul acesta la aceeași dată toți creștinii, înseamnă pentru noi izvorul înnoirii...

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 07:50

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie. Cuvintele „Nu vă temeţi!”...

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 19:36

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim de Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil...

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România