Sindicaliștii din sănătate decid dacă intră în grevă generală
Publicat de Adina Sîrbu, 12 martie 2024, 09:18
Liderii sindicali din sănătate se vor întâlni, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a decide dacă şi când va fi declanşată greva generală.
Sindicatul „Solidaritatea Sanitară” a depus încă de vineri la Guvern un proiect cu privire la modul de desfăşurare a grevei, cu asigurarea unei treimi din personal şi a urgenţelor.
Pe de altă parte, reprezentanții Sindicatului „Sanitas” sunt parțial mulțumiți de creșterea salariilor, după cum a declarat liderul „Sanitas” Constanța, Nicolae Manea:
Asta nu înseamnă că este suficient pentru ce nevoi avem noi, dar cred că este un prim pas făcut, pe de o parte. Pe de altă parte, mai sunt și alte elemente care trebuie luate în calcul, adică o continuare a negocierii noii Legi a salarizării care trebuie să intre în vigoare în 2025, alte măsuri de protecție pentru colegii, de exemplu, din asistență socială, care trec printr-un proces de reorganizare. Dar în această etapă și în acest punct am obținut acest deziderat de a majora salariile în 2024 cu 20%.
Ieri, peste 5.000 de sindicalişti de la „Solidaritatea Sanitară”, veniţi din întreaga ţară, au protestat la Bucureşti, avertizând autorităţile că este ultima acţiune înainte de a declanşa greva generală, dacă nu li se acordă toate drepturile salariale.
În momentul de faţă inflaţia e 24%. Ei ne cresc salariul de bază cu 8%, în două tranşe. Nici nu s-au uitat la banii pentru gărzi. Noi în continuare suntem plătiţi la jumătatea tarifului orar în timpul gărzii, au spus protestatarii.
Nemulțumiri sunt și în rândul angajaților serviciilor de ambulanță: Aceste măriri salariale care s-au dat prin ultima ordonanţă de urgenţă nu ne aduc salariile la nivelul care ar fi trebuit să fie ca să acoperim rata inflaţiei, iar sporurile noastre pentru turele de sâmbătă, duminică, de sărbători, ca să asigurăm permanenţa, sunt plătite la nivelul 2018. Suntem din serviciile de ambulanţă, suntem subnormaţi de ani de zile, maşinile pică, ne pensionăm la 65 de ani, condiţiile de muncă sunt groaznice.
Este ultimul protest stradal. Recent adoptata ordonanţă, care încă nu a fost într-adevăr publicată în Monitorul Oficial, reprezintă o creştere doar a salariilor de bază, iar ceea ce salariatul resimte în buzunar va fi undeva, în medie, în jur de 14% faţă de venitul lui actual, au mai spus sindicaliștii.
Ministrul Sanătății, Alexandru Rafila, a precizat că a avut discuţii cu cele două organizaţii sindicale semnificative, cu Sanitas, care reprezintă majoritatea lucrătorilor din sistemul de sănătate, şi cu cei de la Solidaritateax, şi crede că se poate ajunge la o înţelegere.
Surse: RRA; Cristina Ghelasie/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Facebook, Solidaritatea Sanitară