Judeţul CONSTANŢA: 16 localităţi vor beneficia de rețele noi de gaze naturale
Publicat de Doina Sirbu, 12 martie 2024, 18:55
Autoritățile de la București au aprobat, recent, extinderea, respectiv construirea de rețele noi de gaze naturale în 16 localități din județul Constanța. Pentru oamenii care acum taie lemne în curte, ca să își poată încălzi casele, schimbarea va fi majoră.
Confortul oferit de utilizarea unei centrale proprii vine, însă, în contradicție cu tendința europeană de reducere a consumului de combustibili fosili. Nu este vorba doar de protecția mediului, ci și de un calcul economic simplu: în viitorul nu foarte îndepărtat, gazele ar putea să devină foarte scumpe.
Medgidia, Valu lui Traian, Săcele, Amzacea, Fântânele sunt câteva dintre cele 16 localități unde se vor construi de la zero, ori se vor extinde rețele de gaze naturale. Investiția contrazice însă tendința europeană de reducere a consumului de combustibil fosil, iar specialiștii cred că țara noastră nu va beneficia de nicio scutire de la aceste rigori. În plus, este posibil ca noile rețele să rămână fără surse de alimentare, spune Ana Otilia Nuțu, specialist în energie la Expert Forum.
Probabil că noi ne gândim că lucrurile la noi vor merge mult mai încet decât în toată lumea civilizată, însă nu se va întâmpla chiar așa. Nu ne așteptăm ca gazul să existe pe o perioadă de 50-60 de ani. Pe de altă parte, vedem că și țări în care există o tradiție lungă de exploatare a gazului și de folosire a gazului în încălzirea în locuințe, tendința nu este să înlocuiești gazul mai târziu cu hidrogen. Asta, spre exemplu, se întâmplă în Olanda, care au făcut niște calcule foarte serioase în sensul ăsta și și-au dat seama că nu merită să încerci să înlocuiești rețeaua actuală de distribuție, chiar dacă toți consumatorii sau peste 90 la sută din consumatori sunt acum conectați la rețele de gaz, să folosești tot această rețea pentru folosirea hidrogenului mai târziu. Deci, riscul cel mai mare este că se vor construi aceste rețele de gaze, după care ele vor fi subutilizate și după care vor fi abandonate mult înainte să să recupereze investiția.
Un alt element de luat în calcul este evoluția prețului gazelor naturale, care ar putea să crească foarte mult.
Noi nu știm ce se va întâmpla cu prețul gazelor. Sigur că acum lucrurile s-au stabilizat, însă s-au stabilizat și din cauză că a scăzut foarte mult în toată Europa consumul de gaze. Nu știm dacă noi, în România, ne apucăm într-adevăr să facem și extinderi de rețele de gaze și înlocuirea multor din vechile centrale pe cărbune cu capacități foarte mari, tot pe gaz. Atunci o să crească foarte mult cererea, dar și prețurile vor fi mult mai mari și atunci s-ar putea întâmpla ca oamenii să nu-și poată permite încălzire pe gaze.
Soluția ar putea să fie surse de energie moderne, precum pompele de căldură. Este o variantă scumpă, dar valabilă pe termen foarte lung, iar banii ar exista.
Cred că ar fi mai curând cazul să încercăm sub formă de pilot, alte forme de încălzire. Dacă ne uităm la țările europene, vedem că acolo se încearcă folosirea de pompe de căldură, care pot fi pompe de căldură individuale sau pompe de căldură conectate la rețeaua de termoficare sau care să furnizeze căldură pentru câteva case. Și cred că pentru asta chiar există bani europeni prin care am putea să testăm viabilitatea unei astfel de soluții. În loc să mergem cu o investiție de masă într-o rețea nouă, care s-ar putea să nu funcționeze așa cum trebuie și să fie foarte costisitoare, aș încerca mai curând, pe de o parte, izolarea locuințelor, pe de altă parte, niște proiecte pilot, să vedem care ar fi cea mai bună soluție de încălzire care să fie valabilă și peste 10 ani și peste 20 de ani.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: pixabay.com