TULCEA: Creștere alarmantă a incendiilor de vegetație uscată
Publicat de Adina Sîrbu, 11 martie 2024, 12:27
În weekend-ul care s-a încheiat pompierii militari tulceni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 5 incendii, produse pe teritoriul județului Tulcea.
Sâmbătă, 09.03.2024, salvatorii din cadrul Stației de Pompieri Babadag și din cadrul Secției de Pompieri Măcin au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 2 incendii de vegetație uscată, produse în localitățile Babadag și Smârdan și în urma cărora a fost mistuită de flăcări vegetația de pe o suprafață de aproximativ 1.000 de mp.
Ieri, salvatorii militari împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență locale au intervenit pentru limitarea efectelor produse de 3 incendii, izbucnite la vegetație uscată, suprafața afectată fiind de aproximativ 50 de hectare.
Unul dintre incendii a izbucnit în zona Sfiștofca, la locul evenimentului fiind necesară intervenția elicopterului SMURD pentru salvarea a trei persoane, doi adulți și un minor, care au rămas blocate în zona afectată de incendiu.
Cauzele probabile de producere au fost stabilite ca fiind foc deschis în spații deschise și fumatul în locuri nepermise.
Reprezentanții IGSU atrag atenția că, în ultima perioadă, numărul incendiilor de vegetaţie a înregistrat o creştere alarmantă și reamintesc faptul că, potrivit legii, arderea vegetaţiei uscate este permisă doar în anumite condiții, iar nerespectarea prevederilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Pompierii atrag atenția că arderile necontrolate de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol culturile agricole din apropiere, mediul și fauna, locuințele și chiar viețile oamenilor. De asemenea, fumul degajat poate afecta grav traficul rutier, prin reducerea considerabilă a vizibilității.
ISU Constanța reamintește măsurile sprecifice de prevenire a acestor tipuri de incendii:
- nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;
- nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale ori substanţe combustibile;
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile trebuie efectuată în locuri special amenajate;
- informați-vă la unitatea administrativ teritorială de care aparțineți în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate pentru a fi distruse prin ardere;
- arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;
- asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;
- educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.
Sursă; IGSU, ISU Tulcea/ Foto: Garda Națională de Mediu/ Redactor: Adina Sîrbu