TEMA ZILEI | România este campioană europeană la accidente rutiere, în pofida pedepselor mai dure pentru viteză excesivă, alcool și droguri la volan
Publicat de Adina Sîrbu, 7 martie 2024, 12:01
Anual, pe șoselele din țară au loc 400.000 de evenimente rutiere, ceea ce transformă România în ţara accidentului pe minut. În 2023, au fost 4.500 de accidente grave, soldate cu peste 1.500 de morți și 3.600 de răniți. Vor schimba pedepsele mai aspre din Codul Rutier aceste statistici negative?
Codul Rutier prevede, de la început de an, pedepse mai dure pentru șoferii care nu respectă limita de viteză, dar și pentru cei care conduc sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor.
Astăzi, la Tema Zilei, după știrile orei 14.00, Liliana Fustanela îi are ca invitați pe purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Olimpia Ceară, și comisarul-șef al Poliției Rutiere Constanța, George Munteanu:
De la 01 ianuarie 2024 se aplică amenzi mai mari șoferilor băuți, drogați și celor prinși la volan fără permis de conducere. Tot de la începutul anului au crescut și punctele de amendă. Cu toate acestea, recent un șofer a fost surprins circulând cu 275 de km/h pe A3, în județul Brașov, iar în județul Constanța, într-o singură zi, polițiștii au aplicat 114 sancțiuni pentru nerespectarea limitei legale de viteză. Specialiștii spun că mașina devine armă atunci când șoferul urcă băut la volan sau sub influența drogurilor. Este și motivul pentru care Legea „Anastasia” nu mai permite ca un șofer care a produs un accident mortal sub influența alcoolului, drogat sau fără permis să scape de închisoare cu executare. Recent, a fost adoptată și Legea „2 Mai”, denumită astfel după numele localității de pe litoral unde, în august 2023, doi tineri au fost omorâți de Vlad Pascu, aflat la volan sub influența unui cocktail de droguri, o lege potrivit căreia traficanții de droguri vor primi, de asemenea, închisoare cu executare. Vârsta fragedă sau înaintată a conducătorilor auto, starea de sănătate precară și pregătirea slabă a șoferilor sunt alți factori care contribuie la un număr însemnat de tragedii rutiere.
La Tema Zilei, facem o radiografie a circulației pe șoselele constănțene, la două luni de la apariția noului Cod Rutier. Discutăm despre cât de eficiente sunt noile amenzi, cum ne sunt influențate reacțiile în momentul în care consumăm alcool sau droguri, dar și despre cum ar putea fi fluidizat traficul în orașul Constanța după toate lucrările de mobilitate urbană.
Redactor: Liliana Fustanela