Capodopere din Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” Topalu, expuse la Art Safari București
Publicat de Adina Sîrbu, 7 martie 2024, 20:45
Noul sezon expoziţional Art Safari, „Taine şi Comori”, a fost deschis, în această seară, la Palatul Dacia-România din Capitală. Iniţiativa, prin care Art Safari marchează un deceniu de existenţă, va prezenta, în perioada 8 martie – 28 iulie, şase expoziţii de artă, cu peste 1.000 de lucrări.
Expoziția „Muzeul secret”, curatoriată de Leila Rus Pîrvan, prezintă 91 de lucrări din cel mai mare muzeu rural din Europa, Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” Topalu. Este una dintre cele mai importante colecții de artă românească interbelică, dintr-un colț uitat al Dobrogei și din care fac parte doar nume mari: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Oscar Han, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petraşcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser, Constantin Piliuţă şi mulţi alţii.
Impresionanta colecție a aparţinut medicului Gheorghe Dinu Vintilă (1898-1978), care a donat-o, în memoria părinţilor săi, comunei natale Topalu, din județul Constanța. Aşa a luat naştere, în anul 1960, Muzeul de Artă de la Topalu, amenajat în casa părintească a răposatului doctor, muzeul numit „Dinu şi Sevasta Vintilă”, în cinstea părinţilor săi, singura instituţie de artă de acest fel din mediul rural din toată Europa. Colecţionarul a avut o mare slăbiciune pentru Tonitza, de la care a achiziţionat 25 de lucrări.
„Muzeul secret” poate fi acum admirat la Art Safari!
„Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației”, curator: Angelia Iacob – Aristocrat rafinat, iubitor de frumos, pictor de mare forță, cel mai mare portretist român al secolului trecut, marginalizat istoric de comuniști: Eustațiu Stoenescu (1884, Craiova – 1957, New York). Fă o plimbare printre cele mai frumoase portrete din arta românească! Descoperă un artist care a cunoscut culmile succesului, de la Craiova până la Paris și New York.
„Grădinile Palatului” (expoziție temporară, 8 martie – 14 aprilie) – Admiră cele mai frumoase flori ale artei românești, pictate de mari maeștri: Luchian, Grigorescu, Tonitza, Aman, Mützner, dar și de Regina Maria.
„Istoria României în 100 de portrete”, curator: Cornel Ilie – Regi, regine, conducători de țară, politicieni, sportivi, oameni de cultură și alte personalități sunt reunite într-o expoziție cu portrete de la importante muzee din România, expuse în mare parte pentru prima dată.
„Atelierele din Pangratti”, curator: Simona Vilău – Strada care a concentrat cele mai valoroase spirite artistice ale României postbelice. Printre cei care au creat în atelierele de aici se numără: Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Nicodim, Gheorghe Iliescu-Călinești, Constantin Lucaci, Horia Bernea, Vasile Gorduz, Georgeta Năpăruș.
„Alma Redlinger. Centenar” (8 martie – 26 mai) – Peste 100 de lucrări ale artistei Alma Redlinger (1924-2017) şi aproape 100 de fotografii sunt reunite în acestă expoziţie pentru a marca 100 de ani de la naşterea sa. Curator & design: Ştefan Simion şi Irina Meliţa.
Noua ediţie a programului Art Safari include și trei tururi ghidate, dedicate studenţilor (Students’ Art Night Out), seniorilor (Întâlnirea Seniorilor la Art Safari) şi ultimul, de 8 Martie -Ladies’ Night Art Out.
Programul de vizitare, pe toată durata sezonului, este de joi până duminică, în intervalul orar 12.00 – 21.00 (cu ultima intrare la 20.30).
Surse: AGERPRES, Leila Rus Pîrvan, directorul Muzeului de Artă Constanța/ Redactor: Adina Sîrbu