Regionala Finanțelor Publice Galați “mulțumește contribuabililor pentru implicarea de care au dat dovadă și salută spiritul civic al acestora manifestat prin conformarea la declarare și la plată”
Publicat de Doina Sirbu, 6 martie 2024, 12:26
Într-un comunicat de presă, Regionala Finanțelor Publice Galați, în subordinea căreia se află și administrațiile FISC-ului din Constanța și Tulcea, “mulțumește contribuabililor pentru implicarea de care au dat dovadă și salută spiritul civic al acestora manifestat prin conformarea la declarare și la plată”.
Ce-i drept, mai rar așa ceva, apropo de conformarea la plată a populației. Dar care sunt rezultatele pe care “Finanțele” vor să le aducă în prim plan? Răspunsul l-am aflat de la Directorul Direcției Regionale a Finanțelor Publice, Florin Iamandi.
În această situație, mulțumirile noastre sunt perfect justificate, având în vedere că rezultatele înregistrate în anul 2023 de Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați, au fost în creștere cu aproximativ două miliarde de lei față de rezultatele înregistrate în anul 2022. Asta se transpune într-un procent de aproximativ 12,64%, trend pozitiv de creștere, aproximativ identic pe toate componentele bugetului.
Care credeți că ar fi explicațiile acestui salt în privința colectării? Ce pârghii au generat aceste rezultate?
Conformarea voluntară la plată, care este un obiectiv principal al administrațiilor fiscale din întreaga lume, deci inclusiv și la noi, a dat rezultate în sensul că buna informare a contribuabililor, care se suprapune pe creșterea gradului de digitalizare a ANAF-ului, a condus la îmbunătățirea serviciilor oferite contribuabililor și, bineînțeles, la îmbunătățirea percepției acestora față de instituție. Prin urmare, reacția contribuabililor a fost una pozitivă, iar acest lucru, combinat cu îmbunătățirea activității de executare silită cu facilitățile fiscale acordate contribuabililor prin diverse modalități, cea mai importantă fiind eșalonările la plată, au dus la aceste rezultate.
Au fost organizate peste 600 de licitații. Ce venituri s-au obținut și cum sunt ele, raportat la așteptările pe care le aveți?
Într-adevăr, în totalitatea măsurilor de executare silită care, în paranteză fiind spusă în anul 2023 au reprezentat aproximativ 7,20% din totalul încasărilor, asta însemnând undeva la peste un milliard, o pondere importantă au avut și aceste încasări din licitațiile publice, valorificarea bunurilor, ajungând la o sumă de aproximativ 6 milioane de lei.
Raportat la așteptările pe care le aveați, cum apreciați aceste încasări?
Păstrează același trend. Sunt în creștere cu aproximativ 350 de milioane per total încasări din măsurile de executare silită, vis-à-vis de rezultatele înregistrate în anul 2022, o creștere de la 915 milioane la 1276 de milioane.
Regionala Finanțelor Publice Galați are în subordine mai multe județe, printre care și Constanța și Tulcea. V-aș întreba care este situația, punctual, pentru județele Constanța și Tulcea și dacă sunt ele în trendul pozitiv al colectării?
Sigur că da. Așa cum știm, Constanța este, din punct de vedere economic, cel mai puternic județ al regiunii și într-adevăr, și cele două județe păstrează același trend. Creșterile încasărilor vis-à-vis de anul 2022 la care facem referire au fost situate între 10, respectiv, 13%, deci, păstrează trendul pozitiv înregistrat la nivelul întregii Direcții Regionale.
Redactor: Laurenţiu Despina / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă