Primăriile au la dispoziție, anul acesta, 1,5 miliarde de lei pentru infrastructura de apă-canal
Publicat de Adina Sîrbu, 6 martie 2024, 16:31
Primăriile din întreaga ţară care doresc înfiinţarea, extinderea sau modernizarea reţelelor de apă sunt încurajate să se înscrie în vederea accesării fondurilor, în perioada 5 aprilie – 6 mai.
Preşedintele AFM, Adrian Neculaescu, precizează că sunt alocate sume generoase, iar la nivel naţional sunt multe de îmbunătăţit în ceea ce priveşte infrastructura de apă-canal.
Bugetul pentru acest an este de 1,5 miliarde de lei, iar localităţile pot obţine între 12 milioane şi 30 de milioane de lei pentru proiecte în funcţie de numărul de locuitori.
Ghidul de finanţare, cu condiţiile şi documentele necesare este publicat pe site-ul AFM, iar înscrierea în cadrul programului se va face prin intermediul aplicaţiei informatice.
Programul are caracter multianual şi se desfăşoară la nivel naţional, pe regiuni.
Astfel, cea mai mare sumă a fost repartizată regiunii Nord-Est (judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) – buget de 253.999.212 lei, urmată de regiunea Sud-Muntenia (judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), Nord-Vest (judeţele: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) – buget de 198.526.620 lei, Sud-Est (judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea) – buget de 186.418.337 lei, Centru (judeţele: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu) – buget de 178.788.369 lei, Bucureşti-Ilfov (177.890.753 lei), Sud-Vest Oltenia (judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) – buget de 147.498.572 lei, şi Vest (judeţele: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) – buget de 131.384.791 de lei.
În cadrul programului se finanţează tipurile de investiţii care vizează atât înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă şi a sistemelor de canalizare, cât şi extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi sistemelor de canalizare existente.
Conform ghidului de finanţare al programului, se acordă fonduri în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi și a limitei sumei alocate regiunilor, după cum urmează: 12 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie mai mică de 5.000 de locuitori; 20 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.000 – 10.000 de locuitori; 30 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori. Totodată, în cazul judeţelor şi asocierilor fără personalitate juridică, finanţarea se acordă în funcţie de numărul şi categoria UAT cuprinse în proiect, prin însumarea valorilor corespunzătoare.
AFM precizează că un proiect poate presupune atât lucrări destinate sistemelor de alimentare cu apă, cât şi lucrări destinate sistemelor de canalizare.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Ministerul Mediului