De luna viitoare, asociațiile de proprietari vor fi obligate să folosească sistemul e-Factura

Publicat de Doina Sirbu, 6 martie 2024, 11:45
Cartiere întregi din toate orașele României ar putea să rămână fără electricitate, fără apă și căldură și fără servicii de salubrizare. Teoretic, este cel mai grav efect pe care ar putea să îl aibă obligarea asociațiilor de proprietari de a folosi, începând de luna viitoare, sistemul e-Factura, gândit și impus de autorități pentru a combate evaziunea fiscală.
Semnalul de alarmă este tras de Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari HABITAT. Cât de mare este riscul de a se ajunge într-un blocaj total și care ar putea să fie soluțiile, am aflat din materialul următor.
De cel puțin o lună atrageți atenția că acest sistem e-Factura ar putea să provoace mari probleme în funcționarea asociațiilor de proprietari. Ce este acest sistem e-factura? Un mod prin care statul vrea să urmărească mai atent facturile, tranzacțiile care sunt efectuate între agenții economici, astfel încât să poată să aibă o imagine de ansamblu mai bună a banilor care circulă în economie și astfel să diminueze evaziunea fiscală. Însă, la scurt timp de la anunțul privind implementarea acestui sistem, au apărut tot felul de controverse, dovezi de nefuncționare pe linie tehnică și de altă natură și acum, iată, se pare că problemele ajung și în zona asociațiilor de proprietari. Vă rugăm să ne spuneți despre ce este vorba?
Da, am la începutul lunii februarie am depus ultima sesizare dintr-un șir care a venit din țară. Deci, începând cu luna decembrie, în mai multe orașe au fost întâlniri pe tema asta și am arătat, practic, conformarea este imposibil de realizat. Adică să discuți de semnătură electronică de înrolare în SPV, spațiu privat virtual…Nu ne rezumăm doar la București când discutăm de această obligație, dar gândiți-vă ce business e aici, în care tu, o asociație de proprietari, primești factura de la furnizorul de energie, de la furnizorul de electricitate, termică, de la salubrizare, să trebuiască să-ți faci cont pentru a putea să-ți descarci factura. Și așa lucrurile nu merg bine la asociațiile de proprietari, în general, dar acum cu această obligativitate, care a mai scos în evidență niște costuri suplimentare pentru asociații. Adică ne plângem de sărăcie energetică, ne plângem de costul locuirii în general și ne mai găsim acum să mai coste suplimentar și primirea facturii de la firma de energie electrică. Mi se pare absurd. Nu aici este evaziunea. Adică despre ce discutăm?
Când ar trebui să intre în vigoare această obligație de a folosi sistemul e-Factura pentru asociațiile de proprietari?
Sunt două etape. Una ar fi acum, la 1 aprilie și obligatoriu, chiar dacă nu trebuie să ridici facturi în sistem, de la 1 iulie.
Care credeți că vor fi consecințele practice?
Probabil este ceva similar în care gradul de neconformare va fi general. Nu știu. Asigurarea locuințelor, asigurarea obligatorie, în care patru din cinci nu respectă legea, o să fie tot ceva similar – patru din cinci probabil nu se vor conforma. Furnizorii vor găsi soluții să trimită cumva facturile și în modalitatea veche.
Să spunem că se va ajunge în acest scenario – patru din cinci asociații nu se conformează. Ar putea să intervină niște blocaje în relația cu furnizorii? Niște facturi întârziate, neplătite? Curentul tăiat?
V-am zis, n-are nimeni interesul să nu-și ia banii. Părerea mea că va fi un moment de stupoare, cum a fost cu drobul de sare, toată lumea se miră că a căzut. Și eu cred că va învinge rațiunea și vor da un pas înapoi și vor continua să accepte modalitatea clasică de transmitere a facturilor la asociațiile de proprietari.
Bun, dar cel puțin, teoretic, există acest risc despre care vorbesc eu?
Da, normal că există! Altfel, nici noi nu am semnala!
Ce-i sfătuiți pe șefii de asociații să facă? Unde să apeleze, la cine să apeleze?
E clar că noi nu recomandăm decât respectarea legii. Pe site-ul ANAF există ghidul e-Factura, există ghid de înrolare în SPV. Lucrurile acestea pot fi făcute de către contabilii care se ocupă de asociațiile respective, dar asta înseamnă costuri suplimentare. Și aici am tras noi semnalul de alarmă. Pierdem din vedere restul asociațiilor care nu au acces la un contabil, care nu au acces la o semnătură electronică, care practic, n-au acolo o conexiune la internet. Sunt multe, să știți, sunt cu miile.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: facebook Ministerul Finanţelor