Deficit cronic de neonatologi în România
Publicat de Adina Sîrbu, 5 martie 2024, 13:19
România are un deficit cronic de medici neonatologi, 40% dintre posturi fiind vacante raportat la cele ocupate – arată un studiu realizat de organizaţia „Salvaţi Copiii”, în condiţiile în care ţara noastră are o rată a mortalităţii infantile care ne situează pe podiumul negativ al Uniunii Europene, disputând primul loc cu Bulgaria.
Cel mai mare risc de deces din viaţa unui copil este în perioada neonatală, aproximativ 50% din toate decesele copiilor având loc în primele 28 de zile de viaţă. De aceea, maternităţile au nevoie şi de asistenţi sociali şi asistente medicale de terapie intensivă neonatală, a căror pregătire durează ani buni. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în 7% din totalul naşterilor mama este minoră, iar în 1% din cazuri aceasta are sub 15 ani.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că în România sunt puţine maternităţi în care nou-născuţii pot fi îngrijiţi corespunzător:
Avem relativ puţine maternităţi de gradul 3. Încercăm să facem în aşa fel încât să reuşim să deschidem şi altele în zone din ţară unde ele lipsesc. Sigur, pe partea de investiţii am încheiat anul trecut achiziţia a peste 300 de incubatoare pentru secţiile de neonatologie din România, un proiect finanţat de Banca Mondială. Iar din PNRR avem, pe de o parte, foarte multe dotări în secţiile de neonatologie şi, ca o noutate, achiziţionăm 12 ambulanţe de tip terapie intensivă, care vor fi utilizate pentru transportul în siguranţă inclusiv al prematurilor în maternităţile de grad 3. Lucrăm foarte bine şi cu cei de la „Marie Curie”, e un loc unde încercăm să dezvoltăm – şi am reuşit acest lucru – chirurgia cardiovasculară pediatrică. Nou-născuţii cu malformaţii sunt operaţi în proporţie de 80% în România, iar acum 10 ani proporţia era inversă.
Reprezentanţii „Salvaţi Copiii” susţin că în acest moment este nevoie de investiţii în aparatură modernă, educaţie pentru sănătate, investigaţii medicale, informarea gravidelor şi investiţie în infrastructură.
Sursă: RRA/ Redactor: online/ Foto: Pixabay