UNSAR: Doar 1 din 5 locuințe este asigurată în caz de dezastru, deși 70% dintre români locuiesc în zone de hazard seismic
Publicat de Adina Sîrbu, 4 martie 2024, 09:49
Doar una din cinci locuinţe este asigurată în caz de dezastru, la nivel naţional, în condiţiile în care 14 milioane de români, adică aproape 70% din populaţie, locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.
Potrivit UNSAR, România este, în continuare, una dintre ţările cele mai expuse la seisme, acestea aflându-se în topul riscurilor de care se tem românii.
O cercetare IRES, realizată la solicitarea UNSAR, relevă că peste 50% dintre români sunt îngrijoraţi că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa, dar numai 20% dintre ei ar beneficia de protecţia oferită de o poliţă de asigurare pentru locuinţă, comparativ cu o medie europeană de circa 65%.
Cu aproximativ 7,6 milioane de locuinţe neprotejate în faţa neprevăzutului, asigurarea locuinţelor în caz de dezastru trebuie să devină, fără îndoială, o prioritate naţională, dar şi o responsabilitate individuală a fiecărui român, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.
Potrivit UNSAR, dacă s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro, cu pierderi economice care ar depăşi 25 miliarde euro, precizează sursa citată.
Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 22 de companii de profil care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări.
Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurătorii membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1,8 miliarde de euro pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane de euro în fiecare zi calendaristică.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: PAID