Moment de omagiu pentru regretatul scriitor Dinu Săraru, la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti
Publicat de Adina Sîrbu, 4 martie 2024, 06:08
Sicriul cu corpul neînsufleţit al scriitorului Dinu Săraru va fi depus astăzi, între orele 12.00 şi 14.30, pentru un moment de omagiu, în Sala de Marmură a Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti.
Dinu Săraru s-a stins din viață, sâmbătă, la vârsta de 92 de ani, și va fi înmormântat, marţi, în localitatea Slătioara, judeţul Vâlcea.
În conformitate cu dorinţele sale, va fi înmormântat la Casa memorială „Dinu Săraru” din Slătioara, judeţul Vâlcea. În aceste clipe de reculegere şi durere, pentru familia noastră, vă rugăm să respectăm împreună amintirea unui om excepţional, care şi-a dedicat viaţa culturii naţionale şi oamenilor. Cu profundă tristeţe, Familia Săraru, se arată într-un comunicat al familiei.
Potrivit programului funeraliilor, astăzi, Dinu Săraru va fi depus la TNB între orele 12,00 și 14,30, în Sala de Marmură a Teatrului Naţional din Bucureşti.
La ora 19,00, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea va avea loc o slujbă religioasă, oficiată de ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Slujba înmormântării va avea loc marţi, la ora 9,00, în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.
Procesiunea Înhumării va avea loc, începând cu ora 11,00, la Casa memorială „Dinu Săraru” din localitatea Slătioara, judeţul Vâlcea.
Înmormântarea va avea loc la cimitirul din Slătioara, Vâlcea.
Constructor vizionar de instituţii teatrale şi manager dedicat artiştilor, Dinu Săraru şi-a pus amprenta asupra destinului profesional al mai multor generaţii de artişti.
A fost jurnalist de radio până în 1960, apoi cariera sa de scriitor, cunoscut mai ales pentru volumele „Nişte ţărani” sau „Clipa”, a fost dublată de cea de om al teatrului. A condus, ca director, Teatrul Mic şi Teatrul Foarte Mic din Bucureşti, între anii 1977 şi 1990, şi Teatrul Naţional din Bucureşti, începând cu anul 2001.
Prin operele sale, scriitorul Dinu Săraru a adus în prim-plan valorile româneşti, lumea satului, îmbogăţind patrimoniul naţional, omagiind ţăranul român şi înălţând spiritul uman.
Contribuţiile sale remarcabile în domeniul cultural au fost recunoscute şi onorate cu numeroase distincţii.
A primit de două ori Medalia Meritul Cultural şi o dată cu ordinul omonim. În 2002 i-a fost acordată distincţia de Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României”.
Un an mai târziu, a fost distins cu Premiul Naţional al Ministerului Culturii pentru întreaga activitate artistică, în 2007, Medalia de aur alb cu efigia scriitorului a Băncii Naţionale a României şi Medalia de argint „Antim Ivireanu” a Arhiepiscopiei Râmnicului, iar în 2011, Arhiepiscopia Râmnicului i-a oferit medalia de aur „Constantin Brâncoveanu”.
Dinu Săraru este tatăl jurnalistei Ruxandra Săraru.
Sursă: RRA/ Foto: BFM/ Redactor: Adina Sîrbu