În România, 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, deși vaccinul anti-HPV previne îmbolnăvirea
Publicat de Adina Sîrbu, 4 martie 2024, 14:27
În județul Constanța a crescut interesul pentru vaccinarea anti-HPV. Dacă în tot anul trecut au fost administrate peste 4.000 de doze, în primele două luni ale acestui an au fost folosite deja aproape 1.000 de vaccinuri împotriva infecției HPV, cea care este asociată cu apariția cancerului de col uterin și a altor cinci tipuri de cancer.
Anual, în România, sunt diagnosticate mii de cazuri de cancer de col uterin, țara noastră fiind pe primul loc în Uniunea Europeană la incidenţa bolii şi cu rata de mortalitate cea mai mare prin această boală.
Infecţia cronică cu anumite tipuri ale virusului papiloma uman HPV este responsabilă de 99% dintre cazurile de cancer de col, care, depistat în fază incipientă, poate fi chiar vindecat.
În plus, populaţia se poate proteja prin vaccinare, spune medicul Patriciu Achimaş-Cadariu:
Trăim cu acest virus de când există omenirea şi nu îl putem evita decât prin vaccinare. Avem această modalitate şi e prima intenţie. Şi aici recomandarea este de vaccinare a fetiţelor şi băieţilor, lucru care – ne-au dovedit-o ţări mari cât nişte continente – se poate face şi are şi o eficienţă importantă. După aceea, în măsura în care progresăm în vârstă, e bine să mergem la medic şi să vedem toate variantele de screening în care putem să fim parte. Şi aici nu e vorba numai de col uterin, ci și de sân, de exemplu, la doamne. Şi e foarte bine să ne investigăm, fiindcă, sigur, cu cât identificăm mai repede leziuni sau cancere foarte incipiente, le putem de-a dreptul vindeca.
Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV este sigură şi eficace, cu beneficii pentru sănătate pe termen lung, şi se recomandă ca serul să fie administrat atât fetelor, cât şi băieţilor, începând cu vârsta de 11 ani, înainte de începerea vieţii sexuale, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică, în contextul în care în România se estimează că 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infecţiei persistente cu HPV.
De la sfârșitul anului trecut, accesul la vaccinul anti-HPV a devenit mai simplu.
Astfel, imunizarea este gratuită pentru fete şi băieţi cu vârste între 11 şi 19 ani, iar pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani, vaccinul este compensat 50%.
Persoanele sub 15 ani ar trebui să primească 2 doze de ser, la interval de cel puţin 6 luni, iar persoanele de peste 15 ani ar trebui să primească 3 doze timp de 6 luni.
Surse: Cătălina Radu, RRA/ Redactor: Adina Sîrbu