4 martie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității

Publicat de Adina Sîrbu, 4 martie 2024, 13:03
Aproape 60% din adulții din România sunt supraponderali sau suferă de obezitate, arată statisticile prezentate, astăzi, când este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității.
Asociaţia Împreună Împotriva Obezităţii atrage atenția că această boală este privită adesea ca rezultat al lipsei de voinţă sau al refuzului de a „mânca mai puţin şi de a ne mişca mai mult”.
Președintele Asociației Împreună Împotriva Obezității, Lorenzo Radu, spune că, la fel ca pentru toate bolile cronice, cauzele obezităţii sunt mult mai profunde:
Este o boală extrem de complexă, care are factori pe care un om nu îi poate controla. Mă refer la genetică, mă refer inclusiv la lucruri care țin de mediu, de puterea de cumpărare. Cu toții știm că alimentele, din păcate, cele mai ieftine și la îndemâna oricărui român sunt și cele pe care niciun medic nu le recomandă. Cel mai simplu e să punem în cârca pacientului problema și să spunem „mănâncă mai bine”, „mișcă-te mai mult”. Locurile de muncă pe care mulți dintre noi le avem nu ne permit să ne mișcăm. Lumea s-a schimbat atât de mult în ultimii zeci de ani, încât obezitatea a devenit o problemă globală.
Estimările specialiștilor arată că rata obezității crește cu două procente anual la adulți și de aproape trei ori mai mult la copii, un motiv în plus pentru a se pune accent pe educația pentru sănătate, subliniază Lorenzo Radu:
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face este să educăm în special generațiile tinere, copiii, despre ce și cum și când să mănânce, și cât de important este șă avem activitate fizică. În lipsa acestei educații, lucrurile n-au cum să devină mai bune, ci din contră, ne așteaptă niște generații foarte, foarte bolnave.
Supraponderalitatea şi obezitatea sunt factori de risc pentru boli cronice netransmisibile precum: diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral şi anumite tipuri de cancer.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay