Ascultă Radio România Constanța Live

UPDATE | Pericol în Marea Neagră: o platformă petrolieră degradată riscă să se prăbușească și să provoace un dezastru ecologic, susține Greenpeace

UPDATE | Pericol în Marea Neagră: o platformă petrolieră degradată riscă să se prăbușească și să provoace un dezastru ecologic, susține Greenpeace

Publicat de Adina Sîrbu, 1 martie 2024, 08:11 / actualizat: 1 martie 2024, 10:24

Una dintre platformele petroliere din Marea Neagră, aparținând operatorului OMV Petrom, prezintă un grad ridicat de coroziune și uzură, atrage atenția Greenpeace România. Fotografiile furnizate organizației relevă că platforma s-ar afla într-o stare avansată de degradare, pilonii de rezistență fiind puternic avariați și prezentând crăpături și suprafețe corodate extinse, deficiențe care pun în pericol buna exploatare, siguranța mediului și a muncii la bordul ei. Plecând de la cele semnalate printr-un comunicat de presă al organizației, Laurențiu Despina a obținut punctele de vedere ale Greenpeace România, reprezentanților ARBDD și ACROPO. Deocamdată, OMV Petrom nu și-a exprimat poziția.

Organizația Greenpeace România ne-a adus la cunoștință faptul că, la bordul unei platforme petroliere de operare în Marea Neagră, a fost identificată „o stare avansată de degradare” și atrage atenția asupra faptului că „structurile platformei ar putea reprezenta o amenințare de dezintegrare, cu consecința unui risc inerent pentru un dezastru ecologic și pentru integritatea siguranței muncii”.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Alin Tănase, coordonator de campanie din partea Greenpeace România:

Am primit de curând o serie de imagini. Avem încredere că este de pe o platformă din Marea Neagră, Platforma 7 aparținând OMV Petrom. Fotografiile arată platforma într-o stare proastă. Vorbim și de probleme structurale. Sunt piloni ai platformei care practic sunt tăiați și platforma riscă să pice în orice moment. De asemenea, și personalul este pus în pericol, nu numai mediul înconjurător.

Am contactat Departamentul de Comunicare al companiei vizate, solicitând un punct de vedere pe această temă, dar, până la ora redactării acestui material, nu am primit niciun răspuns.

De asemenea, am solicitat opinii în legătură cu aspectele semnalate și autorităților competente. Mai întâi am aflat cine a emis autorizația de mediu, având în vedere că problemele semnalate ar putea avea un impact și asupra mediului din zona de exploatare.

Bogdan Bulete, guvernatorul Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării:

Am primit această informație că există o problemă la una din platformele grupului OMV. Am verificat, există o autorizație de mediu emisă de ARBDD pentru OMV Petrom SA,  zona de producție Petromar Constanța. Este o autorizație din 2019, emisă pe baza unei delegări date de către Ministerul Mediului în vederea împuternicirii ARBDD să desfășoare activitatea de autorizare. Principala discuție care se poartă este să se facă această verificare. Dacă sesizarea Greenpeace se confirmă, această autorizație de mediu este valabilă, cu obligația avizării anuale de către autoritatea de protecție a mediului emitentă, adică ARBDD.

Care sunt pârghiile pe care are ARBDD le are la dispoziție în acest moment?

În cadrul acestei proceduri, bineînțeles că vom cere și ultimul act de constatare din partea Gărzii Naționale de Mediu, iar dacă Garda Națională de Mediu confirmă această problemă la una din platformele OMV, cu siguranță beneficiarul este obligat să aducă și la cunoștință ARBDD ce probleme a identificat Garda Națională de Mediu și cum le rezolvă. Dacă nu face acest lucru, noi oricum, în procedura de vizare anuală, avem și varianta în care identificăm problemele și le acordăm un termen de maxim 60 de zile pentru remedierea lor. Există obligația de raportare a beneficiarului, a OMV, a oricăror situații, atât către instituția emitentă, adică Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, cât și celelalte instituții, către Garda Națională de Mediu, prin care sesizează că sunt probleme, mai ales vorbind pe zona de poluare cu deșeuri sau, mai grav, cu hidrocarburi.

Sesizări legate de starea de exploatare a platformei au fost înregistrate și la ACROPO, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, din subordinea Guvernului.

Marius Bizău este consilier în cadrul Compartimentului Politici, Strategii și Comunicare:

Am primit sesizarea din partea organizației Greenpeace. Această sesizare are același obiect cu o sesizare anterioară pe care Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră a primit-o de la o instituție a statului la sfârșitul lunii noiembrie 2023. În urma sesizării primite, în conformitate cu atribuțiile conferite de Legea privind siguranța operațiunilor petroliere offshore, ACROPO a efectuat de îndată o inspecție la structuri metalice din Perimetrul 8-18 Istria din Marea Neagră. În urma inspecției, a fost întocmit un raport de inspecție, care a fost înaintat instituției care ne-a sesizat, precum și operatorului în cauză. Au fost dispuse măsuri de remediere, iar ACROPO monitorizează îndeplinirea acestor măsuri prin întâlniri de lucru bilunare.

Discutăm de Platforma 7, de aceea vă întrebam dacă aceste sesizări au fost confirmate în teren

Nu pot să vă confirm lucrul ăsta, pentru că, pe de o parte, noi am făcut inspecțiile la toate structurile din perimetrul în care se află inclusiv Platforma numărul 7, iar pe de altă parte, Legea 165, respectiv articolul 21, ne obligă la o confidențialitate legată de sesizări și constatări.

Sesizarea pe care ați primit-o anul trecut viza aceeași Platformă 7?

Inclusiv.

Așadar, există lucruri de remediat, se face monitorizare a conformării în raport cu cele dispuse în urma controalelor, dar mai există și unele confidențialități. Desigur, le acceptăm, în sensul că sunt de înțeles, dar e bine ca aceste aspecte să fie lămurite tranșant, iar cei de la OMV Petrom, direct vizați de aspectele sesizate, sunt încă așteptați să-și prezinte punctul de vedere.

În fine, e bine de menționat faptul că, atunci când am pornit în documentarea acestui material, am avut în vedere că subiectul ar putea genera reacții adverse, iar unele ar avea darul de a întreține atmosfera de suspiciune asupra viitoarelor exploatări de gaz ale României. Subiectul rămâne deschis, numai bun de revenit asupra lui, atunci când vom avea informații suplimentare.

Redăm integral și comunicatul de presă transmis de către organizația Greenpeace România, în legătură cu problemele de pe platforma petrolieră:

Pericol pe o platformă OMV Petrom din Marea Neagră – Platforma 7 a OMV Petrom din Marea Neagră prezintă un grad ridicat de coroziune și uzură.

Fotografii furnizate de o sursă anonimă relevă că platforma s-ar afla într-o stare avansată de degradare, pilonii de rezistență fiind puternic avariați și prezentând crăpături și suprafețe corodate extinse.

„Fotografiile indică faptul că straturile de protecție au fost corodate și afectează grosimea peretelui structurii. Grosimea pereților pilonilor și a chesoanelor (structuri de fundație în ape adânci) sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile dinamice generate de valuri, curenți și greutatea platformei. Dacă grosimea pereților este compromisă de coroziune, structurile ar putea reprezenta o amenințare de dezintegrare a platformei, cu consecința unui risc inerent pentru un dezastru ecologic și pentru integritatea siguranței muncii.” declară Surya Jaikaran, analist în energie la Greenpeace International cu un master în inginerie mecanică și 9 ani de experiență în mari companii de petrol și gaze.

„Cum poate OMV Petrom să implementeze în siguranță noua exploatare Neptun Deep în condițiile în care platformele lor existente arată așa? OMV spune că are cele mai înalte standarde de siguranță din industrie, dar subestimează și ignoră impactul negativ al unui potențial accident la această platformă. Cerem explicații imediate autorităților responsabile pentru avizarea și supravegherea acestei platforme, care reprezintă un pericol pentru siguranța personalului, a habitatelor și a speciilor din Marea Neagră și Delta Dunării” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Greenpeace România a trimis sesizări și adrese către Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția pentru Protectia Mediului Constanța și Garda de Mediu Constanța, pentru a verifica la fața locului cum se conformează o astfel de platformă marină cu standardele de siguranță, având în vedere degradarea pronunțată, așa cum reiese din fotografii.

Greenpeace România a solicitat un punct de vedere și companiei OMV Petrom însă nu a primit un răspuns până la acest moment.

Organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și a contestat în instanță PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024. De asemenea, 76 de oameni de știință din Austria s-au alăturat eforturilor organizației de mediu și au cerut OMV oprirea proiectului Neptun Deep.

______________________

UPDATE:

Vineri, 1 martie, după publicarea prezentului articol și difuzarea materialului la Radio Constanța (ora 9.15), OMV Petrom ne-a transmis, într-un comunicat pe care îl redăm integral, punctul de vedere al companiei cu privire la problemele semnalate la una dintre platformele sale:

Activitățile noastre se derulează cu respectarea tuturor normelor de siguranță și a standardelor din domeniu, sănătatea și siguranța fiind prioritatea noastră.

Infrastructura și echipamentele sunt monitorizate continuu și se intervine în mod planificat sau ori de câte ori este nevoie. Starea structurală a platformelor offshore trece printr-un proces ciclic de certificare legală de către entități independente. Procesul este specific industriei şi include evaluări, inginerie și planuri de remediere.

Doar în ultimii 4 ani, compania a investit 150 milioane de euro pentru modernizarea instalațiilor offshore și va continua acest program și în anii următori.

Producția offshore reprezintă circa 24% din producția de gaze a OMV Petrom, iar compania face toate eforturile și investițiile necesare pentru a asigura siguranța și continuitatea operațiunilor.

În ceea ce privește aspectele semnalate la una dintre platformele noastre, menționăm că aici se derulează inspecția periodică și activități de mentenanță. Se estimează că lucrările aflate în curs vor fi finalizate în aprilie.

Redactor: Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Greenpeace România

politia masina ilustrativ
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 17:59

Județul CONSTANȚA: Peste o mie de cadre M.A.I., mobilizate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea Președintelui...

Județul CONSTANȚA: Peste o mie de cadre M.A.I., mobilizate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
FCSB a fost învinsă de FC Botoșani în restanța din Superliga de fotbal
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 17:33

FCSB a fost învinsă de FC Botoșani în restanța din Superliga de fotbal

În cadrul Superligii de fotbal, FC Botoşani a câştigat aseară restanţa din etapa a IV-a, disputată pe teren propriu cu FCSB, scor 1-0, după...

FCSB a fost învinsă de FC Botoșani în restanța din Superliga de fotbal
Peste 3 tone de articole pirotehnice, confiscate de polițiștii constănțeni
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 17:12

Peste 3 tone de articole pirotehnice, confiscate de polițiștii constănțeni

La data de 21 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu, sub coordonarea procurorului de caz din...

Peste 3 tone de articole pirotehnice, confiscate de polițiștii constănțeni
Alegeri 2024 | Serviciul de Evidență a Persoanelor Constanța este deschis în acest weekend
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 15:45

Alegeri 2024 | Serviciul de Evidență a Persoanelor Constanța este deschis în acest weekend

Pentru a asigura desfășurarea în condiții optime a procesului electoral aferent alegerilor pentru Președintele României, respectiv pentru Senat...

Alegeri 2024 | Serviciul de Evidență a Persoanelor Constanța este deschis în acest weekend
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 15:11

Baschetbalistele de la CSM Constanța au pierdut meciul cu Rutronik Kelten

Echipa de baschet feminin CSM CSU Constanța a pierdut meciul de ieri, în deplasarea, cu Rutronik Stars Keltern, scor 86-67, în cadrul competiției...

Baschetbalistele de la CSM Constanța au pierdut meciul cu Rutronik Kelten
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 14:51

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export

Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export, în favoarea...

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 14:26

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România

Dobrogea este și va rămâne un mozaic etnic, iar luna noiembrie este încărcată emoțional și spiritual de unitate și apropiere a...

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 13:15

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor

La data de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul de Combatere a...

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor