“Comunitaria Talks: Constanța pentru Ucraina – 2 ani de provocări”, eveniment ce a marcat împlinirea a 2 ani de la începutul războiului din Ucraina

Publicat de Doina Sirbu, 29 februarie 2024, 14:34
“Comunitaria Talks: Constanța pentru Ucraina – 2 ani de provocări”, un eveniment organizat de Asociația Centrul pentru Resurse Civice, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității ”Ovidius” a avut loc la Constanța.
Acțiunea a marcat împlinirea a doi ani de la începutul războiului din Ucraina care a determinat stabilirea a mii de cetățeni ucraineni în județul Constanța și împrejurimi.
Au trecut doi ani! N-au trecut ușor şi au fost cu provocări, Cosmin Bârzan, la Comunitaria!
“Provocările, într-adevăr, din acești doi ani sunt pentru toți, atât pentru comunitatea gazdă, cât și pentru refugiații care sunt oaspeții noștri temporari. Mulți dintre refugiați și-au dat seama că pot rămâne aici pe termen mai lung și se pregătesc în acest scop, iar în cadrul acestei conferințe, noi ne propunem să aducem în prim-plan aceste eforturi”, a declarat Coordonatorul Centrului pentru Resurse Civice, Cosmin Bârzan.
Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă refugiații?
“Plata pe care o așteaptă ucrainenii. Din păcate, foarte puțini sunt angajați oficial și nu au posibilitatea să-și achite chiria. De asemenea, școala, grădinița continuă să fie o provocare pentru ei. Copiii mici care sunt la grădiniță reușesc să se integreze mai simplu. De asemenea, socializează cu copiii români prin semne, prin jocuri, sunt mai bine. Copiii mai mari, care sunt în clasa a V-a, a VI-a, este mai problematic pentru ei să interacționeze. Cei mai mulți beneficiari care vin la centrul nostru, în Ucraina au avut posturi înalte – avocați, medici, directori de firmă sau au lucrat în domeniul bancar. Din păcate, deși eforturile noastre au fost să-i ajutăm, am organizat târgul, i-am ajutat să-și actualizeze CV-ul. Nu am reușit însă să-i ajutăm să-și găsească un job bazat pe cunoștințele lor. Să zicem că finanțările pentru acest an au fost mai puține. Nu toate organizațiile au posibilitatea să achite serviciile medicale pentru beneficiari. În special bătrânii sunt cei care rămân fără suport. Și aici iarăși e problema lingvistică, bariera de limbă, de fapt, nu reușesc să se înțeleagă cu medicii, cu proprietarii. Unii, din păcate, refuză să ia în chirie ucraineni, nici nu doresc să discute cu ei”, a spus una dintre voluntarele de la Comunitaria.
Cât e de greu să înveţi limba română?
“Mă cheamă Irina, am ascultat Radio Constanţa, limba română, le-am mâncat fiecare zi. Nu pot să traduc fiecare cuvânt şi merg la curs de limba română”, ne-a spus Irina.
Unde munceşti?
„La o florărie. Înainte de război, în Ucraina am lucrat ceva la fel. Eu sunt din Herson”, a mai zis Irina.
Românii v-au primit bine?
“Foarte bine. Avem o gaşcă foarte bună la muncă şi foarte de treabă sunt vecinii mei. Sunt fericită aici”, ne-a mai declarat Irina.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cecilia Pătrăhău