În România, în prezent, există peste 13 mii de producători în zona agriculturii ecologice

Publicat de Doina Sirbu, 28 februarie 2024, 13:43
Se estimează că, în România, numărul producătorilor din zona agriculturii ecologice a ajuns la aproximativ 13.500, iar ponderea suprafeței cultivate în sistemul agriculturii ecologice este sub 15%. Există interes pentru unii fermieri de a deveni „ecologiști”, dar există și dificultăți în a face pasul la agricultura ecologică.
Cât de greu este să faci agricultură ecologică în ziua de azi și cum se justifică interesul mai scăzut al românilor pentru produsele bio? Sunt întrebări pe care Laurențiu Despina le-a adresat Silviei Tănase, care deține o plantație de caiși și nuci în comuna Peștera și lui Ion Damian, care cultivă cătină lângă Cheile Dobrogei, în localitatea Grădina.
“E o provocare, sunt mulți factori de luat în considerare. Primul ar fi clima care e foarte imprevizibilă. Mai sunt de menționat costurile foarte ridicate la tratamentele care se fac în agricultura eco, doar că la costuri ridicate, fapt care afectează prețul final al produsului”, spune Silvia Tănase.
„Aș spune că nu este atât de ușoară agricultura ecologică și normal că există fel de fel de dificultăți având în vedere constrângerile acestea de ecologic, dar satisfacția muncii este ok pentru că obții un produs de calitate. Nu folosim substanțe chimice, probabil avem și norocul că este o plantă pretabilă în agricultura ecologică, în sensul în care nu este foarte pretențioasă, ca și alte culturi”, a precizat Ion Damian.
“Un produs viu înseamnă sănătate curată, adică nu-i sunt afectate proprietățile. Nu există chimicale în produsul respectiv. Consumând un produs eco suntem preveniți de boli. Ar mai fi de adăugat aroma. Gustul pe care îl are produsul eco nu se compară cu produsele convenționale”, a mai spus Silvia Tănase.
Producem bio, dar vindem bio? Există lanțuri de procesare a produselor bio în țară sau cumpărăm mai mult produse bio de import?
“Îmi place să cred că dacă producem bio și vindem bio, deși nu de fiecare dată se întâmplă lucrul ăsta, adică putem să avem surpriza să găsim produse bio care sunt vândute convențional. Și referitor la procesare, da, noi, pe lângă partea de cultură, am dezvoltat și o componentă de procesare în care ne procesăm fructele noastre de cătină și fructele din alte plantații, inclusiv alte fructe decât cătină”, a declarat Ion Damian.
“Se cumpără și din import, dar se vinde bio și din România. Există un grup foarte mare de cumpărători care apreciază produsele bio și într-adevăr, procentul este în creștere”, este de părere Silvia Tănase.
Deși se află în creștere, ponderea vânzărilor de alimente ecologice rămâne scăzută în continuare. Avem mai mulți producători bio, dar interesul populației pentru astfel de produse este foarte redus. Care ar fi explicația?
„Puterea de cumpărare. Nu e destul să vrem, mai trebuie să putem. Sunt un furnizor de produse bio, a trebuit să vând. Când am ieșit pe piață, m-am întâlnit cu răspunsuri de genul “nu mă interesează produsul, dacă este bio sau nu. Mă interesează prețul la care se vinde”, pentru că mai departe se vinde cuiva care trebuie să poată cumpăra. Dar am avut plăcuta surprindere să întâlnesc și răspunsuri, cum ar fi “prefer să mănânc o singură caisă, decât să mănânc trei și să nu simt absolut nimic, iar calitatea este primordială””, a mai spus Silvia Tănase.
“Probabil motive de ordin financiar, deși nu neapărat toate produsele ecologice, sunt și scumpe, dar probabil partea financiară își pune totuși amprenta asupra acestui fapt, în sensul în care nivelul de trai în România nu se compară cu cel din țările din vest. Suntem într-o fază incipientă și nu avem aceeași deschidere față de țările din vest sau țările nordice”, a mai precizat Ion Damian.
Redactor: Laurenţiu Despina / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com