Conf. univ. dr. Daniel Citirigă: “Din istorie învățăm că cele mai bune momente pentru a lega niște relații strânse cu vecinii sunt atunci când ei au nevoie”
Publicat de Doina Sirbu, 28 februarie 2024, 08:41
Cei doi ani care s-au scurs de la începutul războiului din Ucraina au schimbat paradigma geostrategică în care ne aflam și pe care o studiau tinerii la Facultatea de Istorie și Știinte politice de la Universitatea “Ovidius” din Constanța.
Faptul că nimeni nu s-a așteptat la un război convențional, dar și fratricid, îl determină pe conf. univ. dr. Daniel Citirigă să evoce întâmplări din istoria noastră recentă și să facă apel la empatie, când vine vorba despre refugiații ucraineni.
Cred că pentru această generație din care noi facem parte a schimbat fundamental privirea asupra geopoliticii și asupra relațiilor internaționale, pentru că începând de la Al Doilea Război Mondial până astăzi nu s-au mai încălcat, în Europa, flagrant frontierele, nu s-a mai încălcat dreptul internațional și în niciun caz o țară nu a fost pusă în pericol de a fi agresată și de a-i fi atacată capitala și a fi schimbat Guvernul. Deci, o primă concluzie, dacă mă întrebați pe mine după doi ani de conflict, este că din istorie învățăm că cele mai bune momente pentru a lega niște relații strânse cu vecinii sunt atunci când ei au nevoie.
Ce am învățat noi din istorie se poate aplica acum?
Și românii au fost în astfel de situații. Spre exemplu, în 1917-1918, atunci când Parlamentul și Guvernul erau la refugiu la Iași şi o mare parte a populație României era la Iași, când era în pericol ca frontul să cedeze pe Siret, parlamentarii români, o parte dintre ei s-au refugiat la Odesa și la Herson. Copiii lor au făcut acolo școală și au dat Bacalaureatul. Casa Regală a României chiar era la un moment dat în discuție, dacă cădea frontul, să se mute, sigur că atunci era teritoriul rus, dar este pe teritoriul Ucrainei de astăzi și ne este foarte ușor, cumva, să înțelegem această relație, pentru că deși noi de obicei ne uităm spre vest, noi am avut relații foarte strânse și o importanță geopolitică pentru România, este și estul ei.
Ce trebuie să înțelegem noi, românii?
Pentru noi ca țară și ca oameni, cred că este o oportunitate pentru a demonstra că doza noastră de umanitate nu se folosește doar în momente prielnice de soare, să zic așa, ci şi în momente grele ale vecinilor noștri. Și să nu uităm că și noi, la rândul nostru, am fost și nu se știe niciodată dacă nu cumva putem fi și noi într-o zi refugiați. Și nu în ultimul rând, cred că ar trebui să spunem că nu e nicio garanție că pacea este veșnică. Și dacă asta, până acum, pentru această generație era un fel de slogan, pentru că lumea o spunea ca și când da, dar noi știm că n-o să prindem războiul, cred că e dovada că noi suntem la un pas de război în fiecare zi.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu