CONSTANȚA, TULCEA: Sirenele de alarmare publică vor răsuna miercuri, de Ziua Protecției Civile
Publicat de Adina Sîrbu, 27 februarie 2024, 09:50 / actualizat: 27 februarie 2024, 12:01
În fiecare an, pe data de 28 februarie, în România, se sărbătorește Ziua Protecției Civile. Cu această ocazie, la nivel național, în intervalul 26 februarie- 4 martie se desfășoară Săptămâna Protecției Civile.
Mâine, vor răsuna sirenele de alarmare publică, în cadrul exercițiului intitulat „Miercurea Alarmelor”, programat în intervalul orar 10.00 – 11.00, informează Anamaria Stoica, purtător de cuvânt la ISU Dobrogea:
Dorim să aducem la cunoștința cetățenilor faptul că mâine, în intervalul orar 10.00-11.00, se va desfășura exercițiul de alarmare publică ,,Miercurea Alarmelor”. Acesta va avea drept scop antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, verificarea funcţionării sistemului de alarmare şi, nu în ultimul rând, de pregătire a populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare. Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării acestui exercițiu, deși poate genera disconfort în rândul populației.
La Constanța sunt 63 de sirene de alarmare publică, amplasate pe clădirile din mai multe zone ale municipiului.
Exercițiul „Miercurea Alarmelor” va avea loc și în municipiul Tulcea, în același interval orar.
***
Reamintim semnificația semnalelor de alarmare:
PREALARMA AERIANĂ: Se compune din 3 sunete (impulsuri) a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Semnificație: Aducerea la cunoștința populației despre posibilitatea producerii unui atac aerian.
ALARMA AERIANĂ: Se compune din 15 sunete (impulsuri) a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Semnificație: Aducerea la cunoștința populației despre iminența producerii unui atac aerian.
ALARMA LA DEZASTRE: Se compune din 5 sunete (impulsuri) a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Semnificație: Aducerea la cunoștința populației despre iminența producerii unor dezastre.
ÎNCETAREA ALARMEI: Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durată de 2 minute, și semnifică faptul că pericolul a trecut.
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Primăria Constanța