Regizorului Andrei Șerban i-a fost decernat titlul Doctor Honoris Causa de către Universitatea „Ovidius” din Constanța
Publicat de Adina Sîrbu, 26 februarie 2024, 14:49
Unul dintre cei mai importanți regizori de teatru și de operă din lume, Andrei Șerban, artist cu o remarcabilă carieră în Statele Unite ale Americii și în Europa a primit astăzi, la propunerea Teatrului de Stat Constanța şi a Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius, titlul Doctor Honoris Causa. Evenimentul are loc în chiar săptămâna în care, pe scena Sălii Studio a Teatrului de Stat Constanța se va juca premiera spectacolului „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, în regia lui Andrei Șerban, primul proiect de la malul mării al artistului.
În prezența actorilor Teatrului de Stat Constanța, a profesorilor și a studenților de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius”, a avut loc ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Cauza artistului de talie mondială Andrei Șerban.
Andrei Șerban a fost, este și va fi unul dintre cei mai reputați ambasadori culturali ai României, pe trei continente. Acordarea titlului de «Doctor Honoris Causa» al universității noastre va fi un moment de sărbătoare academică și de recunoaștere a meritelor excepționale și a impactului pozitiv pe care regizorul Andrei Șerban l-a avut asupra societății, declara prof. univ. dr. Daniela Vitcu, decanul Facultății de Arte.
Astăzi, în Laudatio, prof. univ. dr. Daniela Vitcu a spus:
Ne întrebam care sunt cele mai potrivite cuvinte în stare să contureze personalitatea uriașă, covârșitoare, a maestrului Andrei Șerban și ne-am oprit la cuvintele domniei sale: „Niciodată nu am vrut să satisfac gustul publicului, ci dimpotrivă, am încercat să merg împotriva lui, dar nu ca să-l îndepărtez de la teatru, ci ca să-l provoc să simtă el vibrația unei alte realități, pe care eu însumi o caut”.
Andrei Șerban și-a descoperit pasiunea pentru teatru încă din clasa a VII-a, când a regizat „O scrisoare pierdută ”de Ion Luca Caragiale, a completat directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn:
Poate cea mai importantă întâlnire a lui Andrei Șerban a fost aceea cu faimosul regizor Peter Brook, care l-a invitat la Centrul său de Cercetări Teatrale din Paris, unde au colaborat la realizarea mai multor spectacole în cariera sa. Urmează un șir lung de montări pe toate meridianele globului, în nu mai puțin de 39 de țări.
Vădit emoționat, regizorul Andrei Șerban s-a apropiat de microfon și a vorbit cu extrem de multă modestie despre drumul său artistic:
Aveam impresia, când domnul Șimșensohn menționa toate locurile unde am lucrat, chiar m-am întrebat dacă am avut un dublu, că parcă nu pot să cred că am văzut toate locurile astea. Dar, în fine, se pare că am fost. (…) În loc să mă preocupe lozincile și ideologiile, reflectez la citate, cum ar fi unul din Dalai Lama: „Cu toții suntem un fel de turiști pe această planetă. Niciunul dintre noi nu poate trăi aici etern. Cel mai lung am putea trăi 100 de ani. Așa că, atâta timp cât suntem aici, ar trebui să încercăm să avem o inimă bună și să facem ceva pozitiv și util cu viața noastră. Avem des fiecare impresia că nu comunicăm, că vorbim la un zid. Dar există o veste bună, pe care v-o dau acum: în teatru putem dizolva acest zid în 5 secunde! Să ne regăsim în teatru! Mulțumesc!
Săptămâna aceasta, la Constanța, pe 27 și 28, va avea loc premiera „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, primul proiect realizat de celebrul regizor la malul mării. Comedia romantică va fi un spectacol surprinzător, așa cum este însăși viața, ne-a mărturisit regizorul.
Toate cele 7 reprezentații din februarie și martie se vor ține cu casa închisă!
Redactor: Silvia Pascale/ Foto: Facultatea de Arte, Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu