GALERIE FOTO | Expoziția „Mărțișoare din perioada Regalității”, vernisată astăzi, la Muzeul de Artă Populară
Publicat de Adina Sîrbu, 26 februarie 2024, 13:24
Și în acest an, Muzeul de Artă Populară Constanţa găzduiește o expoziție de mărţişoare de epocă, din colecția căpitanului de marină Georgian Anghel. Cel mai vechi mărțișor din colecția sa este din 1 martie 1872, fiind, totodată, și cel mai vechi mărţişor datat din România.
Deschisă până la data de 10 martie, expoziția reunește mărțișoare confecţionate între anii 1872-1932 de gravori şi bijutieri ai vremii, cel mai cunoscut dintre aceştia fiind Theodor Radivon, care a fost şi bijutierul Casei Regale a României.
Mărţişoarele sunt lucrate din argint, argint aurit şi aliaj de metal, pe avers au inscripţia „1 Martie” şi sunt decorate cu vechi simboluri ale începutului de primăvară: rândunica (mesageră a primăverii şi spirit tutelar al casei), porumbei afrontaţi, motive florale şi vegetale. Baba Dochia, personaj mitologic de care se leagă tradiţia purtării mărţişorului la români, apare redată în mod realist pe o serie de mărţişoare în formă de inimă sau de monedă.
Anul acesta, expoziția cuprinde și mărțișoare inedite, pe care sunt gravate portretele regilor și reginelor României, realizate după vechi fotografii de epocă: Regele Mihai – copil, Regina Elisabeta (Carmen Sylva), Regina Maria în uniformă medicală sau militară, Ferdinand I și Carol al II- lea, îmbrăcați în uniformă de marinar sau mărțișorul Flotei Național Române, datând din 1913.
Vernisajul expoziției „Mărţişoare din perioada Regalității” are loc astăzi, la ora 15.00.
Sursă: Muzeul de Artă Populară/ Foto: Georgian Anghel/ Redactor: Adina Sîrbu