Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de „Doctor Honoris Causa” regizorului Andrei Șerban
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 februarie 2024, 11:09
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), la propunerea Facultății de Arte, decernează, luni, 26 februarie 2024, titlul de „Doctor Honoris Causa” regizorului de teatru și operă Andrei Șerban, cu o carieră remarcabilă în SUA și Europa. Festivitatea va avea loc începând cu ora 11.00, în Sala Senatului din campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1).
„Andrei Șerban a fost, este și va fi unul dintre cei mai reputați ambasadori culturali ai României, pe trei continente. Acordarea titlului de «Doctor Honoris Causa» al universității noastre va fi un moment de sărbătoare academică și de recunoaștere a meritelor excepționale și a impactului pozitiv pe care regizorul Andrei Șerban l-a avut asupra societății”, precizează prof. univ. dr. Daniela Vitcu, decanul Facultății de Arte.
Andrei Șerban este recunoscut pentru numeroasele sale spectacole montate atât pe plan național, cât și internațional. A pus în scenă spectacole de operă și teatru în 39 de țări, a lucrat alături de Peter Brook, a regizat spectacole în teatre prestigioase precum Shiki Company of Tokyo (Japonia), La Comedie Francaise (Franța), Lincoln Centre (SUA), Welsh National Opera (Marea Britanie), La MaMa (SUA), New York City, Seattle și Los Angeles Opera etc.
De asemenea, Andrei Șerban a fost profesor la universități cu renume, printre care: Yale School of Drama, Harvard University, Theatre School of Tokyo, Conservatorul de Artă Dramatică din Paris, Pittsburgh Theatre Institute și multe altele.
A realizat opere scrise în care se regăsesc gândurile, ideile și experiențele sale și i-au fost acordate premii importante pentru cariera sa, dintre care amintim: Premiul Best Performance pentru spectacolul Șeful sectorului suflete de Alexandru Mirodan, cu ocazia Festivalului Internațional Studențesc de la Zagreb (1965); Premiul UNITER pentru întreaga activitate (1995); Premiul Elliot Norton pentru Îndelungată Excelență în Teatru, unul dintre cele mai prestigioase premii de teatru din Statele Unite ale Americii (1999); Premiul de regie George Abbot pentru contribuția adusă la definirea teatrului american în secolul XX (1999); Premiile UNITER pentru cel mai bun spectacol și cel mai bun regizor pentru spectacolul Unchiul Vania (2008); Premiul de excelență Robert Brustein (SUA, Boston, 2009); Premiile UNITER pentru cel mai bun spectacol și pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul Strigăte și șoapte (2011); Premiul Lux Mundi acordat în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural (2013); Premiul de excelență la Gala Comediei Românești – festCO (2016). În decembrie 2008, a primit Ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce, la Paris, distincția fiindu-i înmânată de ambasadorul României de atunci, Teodor Baconschi, cu ocazia prezentării spectacolului Spovedanie la Tanacu în capitala Franței.