Unii asistenți maternali au în grijă chiar și cinci copii pe care îi cresc în familia proprie. Din cauza salariilor mici, asistenții maternali profesioniști au protestat, zilele acestea, în fața Ministerului Muncii

Publicat de Doina Sirbu, 23 februarie 2024, 08:45
Asistenții maternali profesioniști au protestat, zilele acestea, în fața Ministerului Muncii, nemulțumiți de salariile mici și de condițiie dificile de lucru. Ei au în grijă copiii lipsiți de sprijinul părinților, care sunt prea mici pentru a fi duși în centre și pe care îi cresc în familia lor.
Pentru asta, primesc salariul minim pe economie și, din lipsă de personal, uneori sunt nevoiți să aibă în responsabilitate cinci copii.
Copiii sub vârsta de 7 ani care nu au părinți sau care sunt abandonați de părinți nu pot fi duși în centre de plasament. Conform legii, ei sunt plasați la asistenții maternali care sunt angajați ai Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului și care îi cresc în familia lor. Președintele Federației “Pro Asist”, Camelia Socianu, spune că în ultima perioadă situația s-a înrăutățit, iar unii asistenți maternali au în grijă chiar și cinci copii.
Au apărut cazuri ca cel de la Timiș cu un asistent maternal cu cinci copii, pentru că este un salariu neavantajos, neatractiv, nu sunt persoane dispuse să lucreze ca asistent maternal, să ia în îngrijire unul, doi copii în familia proprie și în aceste situații, deci DGASPC-urile sunt nevoite să dea mai mulți copii la un singur asistent maternal, să-l încarce pur și simplu.
În astfel de cazuri, salariul de bază rămâne același, cu un mic spor doar pentru al doilea copil.
Și să știți că asistentul maternal nu ia salarii, în funcţie de câți copii îngrijește. Asistentul maternal ia un singur salariu care este la nivelul minim pe economie. Pentru al doilea copil primește un spor de 15% calculat la salariul din decembrie 2018, după care pentru ceilalți copii nu mai primește absolut niciun fel de spor. Singurul venit este alocația de plasament pentru fiecare copil în parte, dreptul copilului, de unde trebuie să asigure atât alimentele, cât și îmbrăcăminte, echipament, absolut tot ce ține de îngrijirea, creșterea și educarea unui copil.
La Constanța, cei aproape 400 de asistenți maternali au în grijă între unu și cel mult trei copii, spune Roxana Dinu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța.
În cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța își desfășoară activitatea, având calitatea de angajați ai instituției, un număr de 367 asistenți maternali profesioniști care au un plasament 527 de copii. Astfel, avem în evidență 202 asistenți maternali care se îngrijesc de câte de un copil, 146 asistenți maternali care au în grijă câte doi copii, 11 asistenți maternali profesioniști care îngrijesc fiecare câte trei copii și un număr de opt asistenți maternali care în prezent se află în concediu de odihnă sau concediu medical și nu au copii în plasament.
Reprezentanta DGASPC Constanța a adăugat că asistenții maternali își pot stabili singuri numărul maxim de copii pe care acceptă să îi crească.
Este important de menționat faptul că asistenții maternali profesioniști au posibilitatea de a-și exprima opțiunea în ceea ce privește numărul de copii pe care doresc să-l primească în plasament. Acest aspect apreciem că este relevant, deoarece permite asistenților maternali să-și gestioneze resursele și capacitatea de îngrijire în mod responsabil, astfel încât să ofere un mediu sigur și iubitor pentru copiii aflați în dificultate.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unspalsh.com