Spitalele mobile, o soluție pentru toate unitățile sanitare din țară care au nevoie de un spațiu tampon
Publicat de Doina Sirbu, 23 februarie 2024, 13:16
Spitalele mobile, așa cum este cel deschis recent în curtea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, pot reprezenta o soluție pentru toate unitățile sanitare din țară care au nevoie de un spațiu tampon. O astfel de zonă este extrem de utilă în momentul în care se reabilitează o secție și poate reduce durata lucrărilor de cinci ori, spune reprezentantul constructorului, dr. Mugur Stancu. Acesta mai precizează că un spital mobil este ridicat, în medie, în patru luni, poate fi demontat în șase săptămâni și mutat acolo unde este nevoie.
Mai dificil decât să ridici un spital este doar construcția unei centrale atomo electrice, spune dr. Mugur Stancu, reprezentantul asocierii care s-a ocupat de realizarea structurii mobile din curtea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Acesta susține că unitatea modulară de la malul mării poate fi un exemplu pentru întreaga țară.
Ceea ce s-a făcut acum la Constanța, probabil, va crea o școală pentru întreaga țară. Clădiri de acest tip care se construiesc foarte rapid, în trei-cinci luni, cum a fost această clădire, practic, reprezintă o soluție de ceea ce la noi din născare, ca să zic așa, nu au spitalele. Nu au spații tampon, de spații de rezervă, care pot fi folosite în situații excepționale, cum sunt pandemiile, războaiele sau în momentul când ai nevoie să faci reabilitarea unui spital. Imaginați-vă că o clădire de acest gen, construită în curtea Spitalului Județean ar fi pentru ei o posibilitate de a muta pe rând secțiile. Poți să-i faci foarte ușor încă două săli de operații. În momentul când o secție se eliberează, în loc să dureze un an, un an și jumătate, reabilitarea poate să dureze maxim trei luni, deci timpul scade de cinci ori. Într-un interval de 2-3 ani ar putea fi reabilitate între 8 și 10 secții în fiecare spital județean mare.
Spitalele mobile au însă și dezavantaje, durata de folosință fiind unul dintre ele. Dr. Mugur Stancu spune că periodic aceste unități sanitare trebuie reevaluate.
Ca și durată, într-adevăr, la 5 ani se reevaluează, dar după experiența internațională, minim 10 ani, clădirea va fi la standard, dacă este realizată corespunzător mentenanța. Poate fi dezafectat în aproximativ 6 săptămâni. Clădirea poate fi mutată acolo unde va avea județul nevoie de ea.
Spitalul mobil inaugurat recent la Constanța are 52 de paturi și a costat 10 milioane de euro.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă