Elevii de clasa a VIII-a au primit rezultatele la simulările Evaluării Naționale. Care este situaţia la nivelul judeţului Constanţa

Publicat de Doina Sirbu, 23 februarie 2024, 14:36
Elevii de clasa a VIII-a din întreaga țară au primit astăzi rezultatele la simulările Evaluării Naționale. În premieră, anul acesta, lucrările au fost scanate, încărcate pe o platformă și corectate digital de profesori aleși aleatoriu. Cum sunt notele obținute de cei peste 6000 de elevi din județul Constanța, a analizat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, profesorul Sorin Mihai.
Aceasta a precizat că numărul foarte mare al notelor sub 5, obținute atât la Limba română, cât și la Matematică demonstrează că mai e mult de lucru pentru toți aceia dintre elevii care își doresc rezultate mai bune la Evaluarea Națională din vară.
Care sunt rezultatele pe județul Constanța și cum vi se par ele?
Nu avem o informație cu privire la rezultatele din alte județe. O voi solicita pentru că mă interesează să putem să facem o analiză comparativă. De asemenea, nu am apucat nici să fac o analiză în ceea ce privește rezultatele la simulările județene din decembrie, respectiv, din ianuarie, dar voi reveni cu o astfel de analiză pentru că aceste rezultate ne-au fost transmise în cursul acestei dimineți. În schimb, ceea ce pot să spun este că rezultatele reflectă o situație a momentului la care, din ceea ce interpretez, mai avem mult de muncă. Timp este suficient, ne aflăm abia în luna februarie. Până în luna iunie avem timp să recuperăm, să găsim modalitățile prin care să-i sprijinim pe toți elevii în cel mai bun mod cu putință. Și spun acest lucru pentru că avem foarte multe note, spun eu, sub 5 la Română și la Matematică. Prin analiza transmisă, am văzut că sunt la Română 939 de note între 1 și 3,99. Avem 559 de elevi care au luat între 4 și 4.99, iar la Matematică, notele sub 5 sunt într-un total de 1000, între 4 și 4,49, 1205 elevi. Ne mândrim cu patru elevi care la Matematică au reușit să ia notă maximă, nota 10. De asemenea, tot la Matematică avem 209 elevi care au luat între 9 și 9,99, iar la Română sunt 447. Se vede astfel că dacă situaţia pe Limbă și literatură română stăm mai bine în ceea ce privește notele peste 9, niciun elev nu a luat nota 10 la Limba și literatura română. Sunt niște rezultate pe care le vom analiza la nivelul Inspectoratul Școlar Județean Constanța, dar și la nivelul fiecărei unități de învățământ. Sunt niște rezultate care ne dau posibilitatea să înțelegem ce avem de făcut în continuare și sunt niște rezultate care, bineînțeles, trebuie să ne motiveze.
Zilele trecute ne spuneați că la Liceul “Callatis” din Mangalia, profesorii de acolo nu au susținut simulările județene.
Una dintre simulări, simularea din luna ianuarie.
La acel liceu ați verificat rezultatele de la simulările naționale?
Da, m-a interesat în mod special să verific, să fac o analiză pe rezultatele de la Liceul “Callatis” și pot să spun că dumnealor ar trebui să spună dacă sunt mulțumiți sau nu. Pe Limbă și literatură română, media pe liceu este 6,54, iar la Matematică, 5,18. Cred că sunt totuși foarte mici și cred că ar trebui să se gândească la această perioadă între februarie și iunie și să reușească să facă ce n-au reușit să facă până acum. Mai mult de jumătate dintre elevii Liceului “Callatis” n-ar fi putut să intre la Liceul “Callatis”, la clasa a IX-a, cu certitudine.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com