Duo Kitharsis – Alexandra Petrișor și Dragoş Horghidan, invitați la Radio Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 februarie 2024, 16:53 / actualizat: 24 februarie 2024, 9:47
Invitati astazi, 23 februarie, la „Tema zilei”, în studioul Radio Constanța sunt muzicienii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, cei care au ales ca instrument de studiu, chitara clasică și sunt impreuna pe scenă sub numele Duo Kitharsis, un duo inființat in anul 2009.
După studiul la Universitatea Națională de Muzică București, au urmat alte universități în Franța și în Germania.
Premii naționale, internaționale, participări în Festivaluri, turnee de concerte și recitaluri în Marea Britanie, India, Spania, Belgia, Franța, Italia, Polonia, etc. și 4 CD -uri înregistrate cu transcripții care le aparțin.
Când vorbim de performanță în muzica clasică?
Cât de mult contează talentul? Și, mai ales, se poate trăi din muzică?
Un duo de muzică clasică în studio, doi muzicieni împreună pe scenă și în viața de zi cu zi, Duo Kitharsis – Alexandra Petrișor și Dragoş Horghidan, în dialog cu Liliana Moldoveanu:
Liliana Moldoveanu: La nivelul la care sunteți voi acum, ce sfat ar fi de împărtășit cu un tânăr care își dorește o carieră muzicală?
Dragoş Horghidan: Cred că nu…. Eu, dacă ar fi să-mi spun părerea, cred că nu am niciun sfat inedit. Acest sfat s-a tot spus și l-am auzit de multe ori de la marii artiști, doar că la mine a făcut click în momentul în care chiar a început să mi se întâmple acest lucru și cumva mi-am zis da, domnule, uite, oamenii, deși se exprimau simplu, îmi spuneau adevărul să visezi cât mai mult și cât mai sus. Faptul este să visezi că deci tu tu poate că nici nu ai chitară, dar îți dorești să cânți la chitară? Dă, visezi că poți să fii cel mai tare chitarist și multă lume spunea eu am visat că voi face că voi drege și pentru că am visat atât de departe chiar și până la jumătatea drumului. Dacă am ajuns, a fost foarte sus pentru oameni și poate că eu am visat să fiu cel mai bun chitarist inter galactic acum să spun mai în glumă, mai serios da și totuși am ajuns cel mai bun chiar de pe bancă. Nu există așa ceva, dar o să spunem așa mai pe limba copiilor și am observat că cei mai curajoși reușesc. Pentru că cei care sunt curajoși să viseze și au curajul de a visa și nu-și pun piedică singur, nu se auto-sabotează. Aceștia reușesc pentru că întotdeauna momentul în care ai scânteia căutării sau scânteia unei dorințe de a învăța, de a face ceva, în momentul în care te pui la drum, creierul procesează toate nevoile și toate coordonatele și cumva vine la pachet și cu soluții. Sau îți scoate în în cale oameni care te pot ajuta, te pot ghida. Unul poate te-a ghidat într-un fel foarte bine, altul mai puțin bine, dar ăla care te-ai ghidat mai puțin bine deja ți-a dat o idee să cauți în altă parte, la altul care e mai bine. Adică, în momentul în care ai curajul să visezi și chiar nu te oprește nimic, cred că poți face orice. De fapt, știți că sunt generații întregi de părinți. M-aș include și eu aici. Încă aud în jurul meu sfatul dat copiilor mai întâi o meserie, o profesie. Mai întâi câștigă un ban și apoi, vezi tu, și de muzică e un fel de aruncare în gol. Atunci cine să susțină un talent? Se poate câștiga din muzică? Firește, altfel nu ne mai află aici să vorbim despre noi. Firește că se poate trăi din muzică. Firește că până la un anumit punct părinții au un rol extraordinar de important, dar asta se întâmplă și în alte cariere.
Alexandra Petrișor: În momentul în care te pregătești să dai la medicină, nu profesezi a 2-a zi, profesezi după poate 10 ani și atunci 10 ani tu ce faci?
Dragoş Horghidan: Ideea de a trăi din muzică? De fapt, ce înseamnă? La? La ce se referă? Să poți să te integrezi în societate și să poți să-ți asiguri nevoile pe care poate și un alt om cu altă meserie și le asigură.
Continuarea aici: