Aproximativ 77 de mii de ucraineni se află în România, la doi ani după ce mulţi dintre ei au fost nevoiți să ia calea exilului

Publicat de Doina Sirbu, 23 februarie 2024, 07:31
Au trecut doi ani, deja, de când milioane de ucraineni au fost nevoiți să ia calea exilului. Dacă atunci și-au imaginat că este pentru scurt timp, acum sunt pregatiți să rămână la adăpost până la sfârșitul războiului.
Câți ucraineni au rămas în Constanța, cum își duc traiul de zi, cu zi, care este forma de protecție de care se bucură și cât mai este valabilă aceasta aflăm de la reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, Biroul din România, Pablo Zapata.
De 2 ani, pe drumuri, sunt 77.000 de refugiați din Ucraina în România. Asta înseamnă că între 85 și 77.000 au rămas stabiliți aici de mai mult de un an și se bucură de protecție temporară, un statut la nivel european care va fi valabil până în martie 2025.
Care este viața lor acum, comparativ cu 2 ani în urmă?
Când au ajuns aici, totul era nou, necunoscut, așa că le-a luat ceva timp să se așeze, unii dintre ei în Constanța și în diferite orașe din județul Constanța, iar serviciile nu erau pregătite să întâmpine un număr atât de mare de ucraineni. Au trecut deja 2 ani și sistemul s-a organizat. Oamenii știu cu siguranță că vor sta în România până vine vremea să se întoarcă acasă și au început să-și facă relații, să dezvolte prietenii cu vecinii, la școală, cu ceilalți copii. Desigur, nu totul este roz, sunt provocări, așa că mulți refugiați se luptă să afle când se vor putea întoarce și unde, de asemenea, cât vor mai sta aici. În cazul României, 92% dintre refugiați doresc să se întoarcă imediat acasă, când condițiile le vor permite, ceea ce înseamnă cel mai mare procent din toată Europa. Doar 3% dintre ei nu mai au unde să se întoarcă.
Aveți un mesaj pentru români cu privire la refugiați?
Aș vrea să transmit două mesaje românilor. Pe de o parte, nu credeți tot ceea ce vedeți pe social media. Sunt multe dezinformări, nu neapărat despre refugiați, ci în general, despre situația din Ucraina. Credeți doar ce vedeți cu ochii voștri și formați-vă singuri o părere. Asta e valabil pentru toți, chiar și pentru mine. Pe de altă parte, aduceți-vă aminte ce ne-a făcut să le sărim în ajutor, pe străzi, la graniță. Aduceți-vă aminte acel sentiment de solidaritate care ne-a mobilizat atunci.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Gabriela Leu, UNHCR România