Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale şi vor avea loc în ziua de 9 iunie. Interviu cu politologul Răzvan Pantelimon

Publicat de Adina Sîrbu, 23 februarie 2024, 12:55
Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale şi vor avea loc în ziua de 9 iunie. Totodată, PSD și PNL vor depune candidaturi comune la alegerile pentru Parlamentul European. Unde se situează cetățeanul român în ecuația votării, aflăm din interviul cu politologul Răzvan Pantelimon.
Pe moment avem doar o intenție, însă nu avem nimic sigur. Pentru a se realiza această comasare este nevoie să se schimbe numeroase legi, foarte multe norme legislative care trebuie schimbate și nu vor putea fi schimbate prin ordonanță, pentru că sunt teme care necesită un vot în Parlament, chiar dacă cele două partide au majoritatea în Parlament, este foarte posibil ca aceste modificări să fie atacate la Curtea Constituțională.
Cetățeanul român care va vota, nu este cumva bulversat în această situație a alianței PSD-PNL? Că nu poți să fii liberal mai de stânga sau mai de dreapta.
Ceea ce este mai bulversant este faptul că dacă vor fi alegerile comasate, că avem alegeri pentru Parlamentul European și pentru alegeri locale și cu atât mai bulversant, cred eu pentru cetățean este faptul că avem liste comune la europarlamentare și teoretic, la alegerile locale listele vor fi separate. S-a sperat că fiind în paralel cele două alegeri și aleşii locali și știm că PSD și PNL au cei mai mulți aleși locali la nivel național, vor fi mai activi și drept care vor aduce mai mulți oameni la vot, deși vor câștiga mai multe voturi pe lista comună de europarlamentare. Însă cred că s-ar putea să fie o viziune greșită. O comasare la acest moment și cu lista comună doar la europarlamentare este clar că presupune, la nivelul local, un blat, o înțelegere da, în care formațiunea politică care are primar va rămâne probabil cu același candidat, iar cealaltă formațiune va pune un iepuraş.
Ce ar putea însemna această alianță pentru Constanța?
Mă gândesc și eu la un membru PSD sau un militant PSD, care va ieși și va spune votați candidatul PSD, nu pe domnul Chițac, pentru că a făcut aia, aia și aia, după care va spune dar știți, pe listele comune este și domnul, nu știu, Rareș Bogdan, cine mai vreți dumneavoastră, adică va presupune, cred, o ruptură la nivelul acesta cognitiv și va presupune probabil și o delăsare, într-un fel, a unora dintre cei care s-ar fi implicat în campanie. Pentru că eu nu văd un votant PNL, să spunem, care în 2019 a votat la europarlamentare împotriva PSD – și știm cu toții, există afișele și declarațiile liderilor PNL, care și astăzi sunt în funcții, anti PSD, anti ciuma roșie, nu văd pe respectivul votând acum o listă comună pe care apar cei pe care ani de zile i-a criticat și i-a înjurat. Și este posibil să asisăm și în Constanța și la nivel național la o creștere a sprijinului pentru partidele radicale sau extremiste. Eu cred că va fi exact contrariul a ceea ce s-a dorit. Tocmai, s-a presupus că comasarea alegerilor va aduce mai puține voturi pentru partidele considerate extremiste, însă, repet, s-ar putea să fie exact contrariul, pentru că oamenii, sătui de aceste înțelegeri peste capul lor, să voteze negativ, să voteze pentru răzbunare, ca să spunem așa.
Redactor: Larisa Calistru / Editor online: Doina Sîrbu