Protest la Aeroportul Internaţional “Mihail Kogălniceanu”. Printre revendicări se numără creşterea salariilor

Publicat de Doina Sirbu, 22 februarie 2024, 16:34
Sindicatul Independent al Aeroportului Internaţional “Mihail Kogălniceanu” Constanţa SA anunţă că va protesta vineri, 23 februarie, în incinta Aeroportului “Mihail Kogălniceanu” Constanța.
Revendicarile vizează:
– exceptarea de la aplicarea Legii nr.296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung,
– creșterea salariilor cu 30%, raportat la faptul că nu au mai fost aplicate creșteri din anul 2020.
Despre protestul de la Aeroportul Internaţional “Mihail Kogălniceanu” a vorbit Cristian Fotu, preşedintele Sindicatului Independent.
Este o minimă formă de protest prin purtarea unor banderole pe perioadă nedeterminată, iar nemulțumirile noastre sunt de mai mult timp cu privire la faptul că nu ni s-au majorat salariile de 4 ani de zile, mai exact din anul 2020. Prețurile au explodat, inflația, a crescut. Salariul minim pe țară garantat în plată în anul 2020 era de 2.230 lei. După cum bine știți, în anul 2024, la 1 ianuarie este 3300. O mai mare nemulțumire este faptul că din octombrie, 28 octombrie, când s-a emis această Lege 296, nu a făcut decât o diminuare a veniturilor nete pe salariat în sumă de 1.500 lei.
Apropo de această Lege 296, spuneți-ne, ca să fie pe înțelesul tuturor, la ce anume face referire?
Face referire la pierderea de bonificații, tichete de masă, vouchere de vacanță, prime Paște – Crăciun. Noi aveam niște prime de bun simț, nicidecum precum alte societăți care aveau prime de murături cuprinse în contractul colectiv de muncă. Au fost niște drepturi la care am fost nevoiți să renunțăm cu privire la capitolul salarizare din contractul colectiv de muncă, pentru că această Lege 296 ne îngrădește privarea de aceste drepturi.
Cine participă la această acțiune de protest?
La această acțiune de protest participă majoritatea membrilor de sindicat şi salariaţi care nu fac parte din sindicat. Noi deținem un număr de 210 membri de sindicat dintr-un total de 260 de salariați, dar vreau să vă spun că această formă de protest prin purtarea de banderole nu afectează activitatea desfășurată. Deservirea aeronavelor se va face în maximă siguranță și securitate.
Cât timp se derulează această acțiune de protest?
Pe perioadă nedeterminată, până la soluționarea solicitărilor noastre, în cazul în care solicitările noastre nu vor fi soluţionate și nu vom fi chemați la discuții, şi aici mă refer la Ministerul Transporturilor, care este acționarul majoritar al societății și nu în ultimul rând la Ministerul Finanțelor, cel care aprobă exceptarea de la Legea 296, pentru că noi asta solicităm – exceptarea totală de la Legea 296. Fiecare salariat a pierdut suma de 1.500 lei net pe lună, ceea ce înseamnă că a ajuns la un 2.500 – 3.000 de lei, când vorbim de persoane de execuție.
În condițiile în care nu se rezolvă solicitările dumneavoastră sau nu găsiți înțelegere, ce urmează?
Este posibilă declanşarea conflictului de muncă spontan la nivel de unitate, adică blocarea activității de deservire a aeronavelor. Noi, la ora asta, oricum ne confruntăm cu lipsă de personal, pentru că această Lege 296 ne-a blocat și posturile care erau vacante și nu le mai putem ocupa. Nu ultimul rând, au loc demisii în lanț. În ultima lună cinci demisii au avut loc pentru că nu sunt mulţumiţi de nivelul de salariu.
Redactor: Laurenţiu Despina / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă