Ascultă Radio România Constanța Live

Ministrul Mediului a dat asigurări că licitațiile pentru plaje vor fi făcute în scurt timp. Contractele de închiriere ar putea fi încheiate pe 10 ani

Ministrul Mediului a dat asigurări că licitațiile pentru plaje vor fi făcute în scurt timp. Contractele de închiriere ar putea fi încheiate pe 10 ani

Publicat de Adina Sîrbu, 21 februarie 2024, 12:50

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a participat, astăzi, la recepția lucrărilor de lărgire a plajelor Eforie Sud și Agigea, derulate în cadrul proiectului de protecție și reducere a eroziunii costiere.

ABADL a anunțat, la finele anului trecut, că au fost finalizate lucrările de înnisipare în Zona Eforie, esențială pentru reducerea eroziunii costiere pe o lungime de 5,7 km, de la Portul Belona până la limita cu Tuzla. Proiectul a constat în înnisiparea a 7 celule de plajă, pe o lungime de aproximativ 5 km și construirea a 7 diguri, proiectul fiind completat cu o importantă componentă de mediu, ce a vizat salvarea unor specii marine în pericol, revigorarea ecosistemului și protejarea biodiversității din zonă.

Tot la sfârșitul lui decembrie 2023, ABADL a anunțat că, la Agigea, a fost realizată o nouă plajă, fâșia de nisip fiind extinsă cu 100 de m în larg. A fost creată o linie de apărare de mal de aproximativ 1.200 de metri, astfel că turiștii care vor veni la mare vor avea la dispozițe o plajă de aproape 12.000 de mp. Lucrările de înnisipare, realizate din fonduri europene, au durat două luni, fiind necesare, pentru că malul din spate era erodat continuu și punea în pericol locuințele din zonă.

Astăzi, ministrul Mircea Fechet, prefectul de Constanța, Silviu Coșa, directorul ABADL, Hristu Uzun, și directorul constructorului olandez, Marius Stamat, au participat la recepția lucrărilor.

Ministrul Mediului a apreciat calitatea lucrărilor făcute de compania olandeză și a dat asigurări că licitațiile pentru operatorii de plaje se vor face curând, astfel încât sezonul estival să nu fie afectat.

Mircea Fechet:

Mă aflu astăzi într-o vizită de lucru în județul Constanța și încep la Eforie, participând la recepția a două perimetre de plajă, la terminarea lucrărilor. Discutăm de o plajă care în anii trecuți nici măcar nu a existat, marea ajungea aproape până în dig, iar astăzi putem spune că aproximativ 23 de hectare de plajă vor fi date în folosință. Asta va însemna, fără îndoială, nu doar beneficii de mediu, dar și un mare beneficiu pentru activitatea economică și turistică a județului Constanța și a localității Eforie. Lucrurile avansează așa cum trebuie. Mă bucur că mă aflu alături de constructor, căruia doresc să-i mulțumesc pentru calitatea lucrărilor, să îl asigur de buna colaborare, ca și până acum.

Marius Stamat a oferit detalii tehnice și a vorbit despre problemele întâmpinate pe parcursul derulării proiectului de la Eforie:

Lotul Eforie are o lungime totală de 5,7 km Astăzi discutăm doar de două celule de plajă, ultimele înnisipate, celula de plajă pe care ne aflăm, cu o lungime de 1,1 km, și o altă celulă de plajă, în care au fost făcute lucrări de mediu, practic, de prezervare a unui ecosistem marin, cu o deschidere de 700 de de metri. S-au construit 7 diguri. În total, s-au folosit 1,4 milioane m³ de piatră și 3 milioane m³ de nisip, conducând la un proiect capabil să reziste următorii 50 de ani împotriva eroziunii costiere. Ca probleme, în cadrul proiectului a fost identificată o epavă, pentru care s-a cerut o cercetare arheologică extinsă, s-a făcut. Și a doua problemă, să-i spunem, dar rezolvată, a fost și acel habitat pentru un tip de scoică aflat în zona de nord a proiectului. Acestea au fost colectate de pe fundul mării din nisip, practic ele se îngroapă nisip, a fost colectat substratul în care trăiesc, depozitat separat, s-a făcut înnisiparea, lucrarea de protecție costieră, ulterior habitatul lor original, nisipul original, a fost adus și pus în strat final și readuse scoicile în habitatul lor original. Deci practic n-am făcut altceva decât temporar să mutăm habitatul lor în altă parte, aducând-l înapoi. Algele brune din sudul litoralului – Cystoseira Barbata, o algă benefică – sunt gândite a se implementa multe câmpuri, practic în fiecare lot, câte două câmpuri de alge brune.

Mircea Fechet:

Executantul lucrărilor și-a făcut treaba. Mie mi se pare că nisipul este de bună calitate. Nu cred că o să avem reclamații de la turiști și sper să avem și șezlonguri și cearșafuri la vară. Toate aceste lucrări beneficiază de garanție la terminarea lucrărilor, iar dacă vor exista anumite neconformități, cu siguranță prevederile contractuale vor spune fiecărei părți ce anume are de făcut. Știu despre această plajă că va asigura turismul și tot ce și tot ce decurge din această lucrare pentru următorii 50 de ani, cu mențiunea că la fiecare 25 de ani sau după 25 de ani vom avea nevoie de niște lucrări de întreținere minore. Avem asigurat acest perimetru până în anul 2070, ceea ce spun eu că e o veste bună nu doar pentru noi, cât și pentru generațiile următoare.

Marius Stamat a prezentat stadiul lucrărilor pe celelalte loturi:

Am început 3 loturi, un lot la Olimp, unul la Jupiter-Neptun și unul la Balta Mangalia-Venus-Aurora, cu un progres foarte bun. Plajele se lărgesc tot cu în medie 100 de de metri de plajă uscată, iar lungimea de la Olimp este de 3,1 km,  la Neptun – 2,5 și la Balta Mangalia-Venus-Aurora – 3,5 km. Mai sunt în proiectare trei loturi –  Lotul 6 Costinești, Lotul 10 Mangalia și Lotul 11 2 Mai – acelea fiind  ultimele sectoare. Vorbim și de refacerea habitatelor marine, iar cele trei loturi de care v-am spus, Olimp, Jupiter, Balta Mangalia, practic în această iarnă vor fi finalizate.

Ministrul Mediului a vorbit și despre licitațiile pentru închirierea sectoarelor de nisip și a spus că termenele contractelor de închiriere ar trebui să fie mai lungi.

Mircea Fechet:

Vom găsi soluții legale pentru ca aceste plaje să poată fi date în folosință începând cu acest sezon. Opinia mea, și am discutat și cu domnul ministru Oprea, opinia mea este că ar trebui să avem predictibilitate. Eu cred că un agent economic, odată ce dobândește în urma unei licitații publice un perimetru de plajă, ar trebui să știe că un număr suficient de ani cât să-și poată amortiza investițiile, nu e tulburat de nimeni, nu-i mărește nimeni prețul pentru a putea să ofere serviciile pe care le așteptăm cu toții. Termenul de închiriere al plajelor trebuie să aibă o strânsă legătură cu durata de amortizare a investițiilor ce urmează a fi făcute acolo, pentru că dacă îți recuperezi investiția în 5 ani, spre exemplu, nu ai cum să semnezi un contract pe 2 ani, pentru că te poți afla în situația în care ai cheltuit banii respectivi și n-ai apucat să-i recuperezi sau să fii obligat să pui la dispoziția cetățenilor niște servicii mai scumpe decât le-ai fi pus în mod normal, lucru pe care noi toți dorim să-l evităm. În privința noilor plaje, în maximum 10 zile de la recepția lucrărilor, aceste suprafețe vor fi intabulate, vor fi efectuate documentațiile cadastrale și trimise și înscrise în cartea funciară pentru a putea urma parcursul legal. Că va exista o licitație publică peste 10 zile sau peste 20 de zile, rămâne să vedem. Sezonul n-a început deocamdată. Licitațiile se vor organiza de îndată ce avem documentația cadastrală pregătită.

Ministrul Mediului s-a întâlnit apoi cu reprezentanții OMD-urilor din județ. La finalul întânirii de la Prefectura Constanța, ministrul Mediului a prezentat concluziile, cea mai importantă fiind propunerea ca termenul pentru contractele de închiriere a plajelor să fie de 10 ani, a spus Mircea Fechet:

Redactor și foto: Cecilia Pătrăhău/ Redactor online: Adina Sîrbu

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:52

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de vreme...

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:25

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului pentru municipiul Constanța. Astăzi, până la ora 20:00,...

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:48

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep

Greenpeace România anunță că a câștigat, la Tribunalul București, primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. „Tribunalul...

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:06

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României

Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României....

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 07:47

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

Prima secţie de vot din străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a deschis la Auckland, singura din Noua...

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate