Consilierii judeţeni s-au întrunit în şedinţă ordinară. Pe ordinea de zi au fost 18 proiecte

Publicat de Doina Sirbu, 21 februarie 2024, 17:43
Consilierii județeni constănțeni au fost convocați într-o ședință ordinară a Consiliului. Pe ordinea de zi au fost 18 proiecte. Unul dintre cele care au suscitat dezbateri aprinse, a fost legat de capitalizarea societății Drumuri Județene SA.
Consilierii PNL și Pro România au propus un amendament privind majorarea capitalului social al firmei.
“Se propune adoparea modificării actului constitutiv la SC Drumuri Judeţene Constanţa SA, doar cu privire la aprobarea majorării capitalului social, restul modificărilor urmând a fi cuprinse într-un alt proiect de hotărâre supus dezbaterii într-o ședință ulterioară”, a declarat consilierul PNL, Mariana Constantinescu.
Președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, a supus la vot amendamentul, dar nu a susținut ideea celor două grupuri de consilieri.
“Aveți un amendament, l-am ascultat, argumentele dumneavoastră. Eu iau în calcul pentru că am un Consiliu de Administrație în care avem și un director economic acolo, iau în calcul că am o direcție juridică care și-a dat aviz. Sunt obligat să supun votului dumneavoastră amendamentul grupului PNL care include și pe Pro România”, a spus preşedintele CJC, Mihai Lupu.
Amendamentul a picat cu 18 voturi pentru, 4 împotrivă și 6 abțineri. Nici proiectul în sine nu a trecut de votul consilierilor județeni, motiv pentru care șeful instituției a spus că societatea va rămâne cu parcul auto învechit.
“Tocmai am votat să nu mai capitalizăm această firmă. Din 2019 trebuia să repartizăm profitul, vreo 3 milioane ca să capitalizăm Compania Drumuri Județene, așa pentru informarea dumneavoastră care ar fi mers pe dotare, ca să luați la cunoștință ce înseamnă o companie preluată. Avem un autogreder din 1979, avem un utilaj din 1979 până 1990, 22 de bucăți, grad uzură, 95%. Avem 63 de utilaje care trebuie să facă drumuri pentru oamenii în județul ăsta și care sunt acum mai mult decât un morman de fiare vechi”, a mai precizat președintele CJC, Mihai Lupu.
Neînțelegeri au fost şi între conducerea Consiliului Județean Constanța și cea a Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța.
Președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, a acuzat conducerea asociației de lipsă de transparență în privința mai multor proiecte.
“Prin prezenta, vă aduc la cunoștință că aceste proiecte aflate în lucru la Asociația Dezvoltare Durabilă ADD a Județului Constanța sunt imposibil de urmărit din cauza lipsei de comunicare venite din partea conducerii ADD, de a colabora cu subsemnatul sau oricare dintre reprezentanții Direcției Generale de Proiecte, în ciuda eforturilor mele din ultimele luni, în care am încercat să organizez ședințe de lucru periodice în care să analizăm progresul acestor proiecte, conducerea ADD nu a dat curs solicitărilor mele”, a spus preşedintele CJC, Mihai Lupu.
Șeful Consiliului a precizat că nu va mai finanța asociația până la prezentarea unui raport.
“Eu, în calitate de ordonator de credite, nu mai aloc niciun ban aceste asociații, atât timp cât nu există un raport clar financiar cum s-au cheltuit banii. Mai mult, sunt și suspiciuni care duc la limita legalității, în care sunt copiate niște semnături, în care se aprobă niște indicatori, în care reprezentanții Consiliului Județean nu sunt cu semnăturile aici, în schimb sunt reprezentanții Primăriei care să aprobe indicatorii tăi”, a mai precizat Mihai Lupu.
Conducerea Asociației de Dezvoltare Durabilă nu a fost prezentă la ședință. Proiectul privind revocarea dreptului de folosință gratuită a actualului sediu al ADD a fost respins. Au mai fost aprobate alte două proiecte de încetarea a mandatelor asociației, iar un al treilea proiect similar a fost respins.
Redactor: Adrian Băncilă / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Adrian Băncilă