Se împlinesc 168 de ani de la dezrobirea romilor în Țara Românească

Publicat de Doina Sirbu, 20 februarie 2024, 18:29
168 de ani de la dezrobirea romilor în Țara Românească și 34 de ani de democrație în România și vorbim încă despre discriminare, integrare și tare.
Cât timp trebuie să mai treacă și ce trebuie să se schimbe pentru a putea fi șterse urmele adânci lăsate de marginalizarea romilor, aflăm de la sociologul Ciprian Necula.
Avem o lege care comemorează dezrobirea romilor, dar practic, ce s-a întâmplat în cei 34 de ani de democrație în România, în această privință, domnule Ciprian Necula?
Eu cred că am făcut pași în cei 30 și ceva de ani de la căderea comunismului, dar evident că mai avem foarte mult de recuperat. Primul lucru pe care trebuie să-l facem, e să cunoaștem adevărul istoric și faptul că romii au fost aici în spațiul românesc timp de 500 de ani sclavi, sclavi în sensul pur al cuvântului, vânduți, despărţiţi de familie, abuzuri, exploatare, muncă forțată. Singurul drept pe care nu îl aveau stăpânii, cei trei stăpâni – boierii, mănăstirile și domitorii, nu aveau drept de viață. Restul era exact ca în filmele americane. Deci, e o istorie pe care nu o cunoaștem nici noi romii, nici cetățenii români. Și cred că este un pas important a ne cunoaște istoria și de a reconcilia pentru a avea un start. De ce? Pentru că în acest moment încă vedem efectele sclaviei şi nu ştim de unde sunt.
Domnule Necula, sunteți sociolog! Ați fost secretar de stat, implicat în organizații neguvernamentale, acum predați la SNSPA. Din ce postură se poate face mai mult?
Eu am trecut prin toate aceste roluri și acum sunt și președintele Roma Education Fund, pe lângă faptul că predau la SNSPA. Cred că discuția trebuie să fie, nu știu, pe Tik Tok, trebuie să fie la televiziune, trebuie să fie discuții despre istoria noastră. Când vorbim în manualul de istorie despre dezrobire ca un act istoric în secolul XIX, nu spunem că a fost și robie înainte, spunem că a fost dezrobire.
Ce rol are educaţia şi dacă în manualele de istorie se studiază despre acest lucru?
Păi, asta mi se pare esențial, pentru că eu personal, am aflat târziu despre existenţa sclaviei în România. E bagatelizat episodul de către profesorii de istorie, nu e prezentat așa cum ar trebui, pentru că sclavagismul a avut un rol esential în dezvoltarea economică a României. Din păcate, nu doar școala ignoră acest subiect, ci și unele entități care au deținut sclavi, de exemplu Biserica Ortodoxă, cu timiditate acceptă faptul că au deținut sclavi, pentru că nu poate nega. Există atât de multe documente, încât este imposibil să nege asta. Dar până acum n-am văzut nici măcar un gest de regret față de această istorie neagră din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, care şi ea a făcut câţiva paşi. Nu este un total zero, dar mai durează până avem această recunoaștere în primul rând și ulterior acceptare. Și după care, reconciliere. Reconcilierea, înseamnă din punctul meu de vedere, un punct de start în care știm de unde plecăm.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Ciprian Necula