CONSTANȚA: La Muzeul de Artă este deschisă și astăzi expoziția „Mamaia antebelică, Mamaia interbelică – Peisajul de ieri și provocările actuale”
Publicat de Adina Sîrbu, 19 februarie 2024, 11:23
Este ultima zi în care puteți vedea, la Muzeul de Artă Constanța, inedita expoziție dedicată istoriei stațiunii Mamaia și intitulată „Mamaia antebelică, Mamaia interbelică – Peisajul de ieri și provocările actuale”.
Expoziția cuprinde fotografii, vederi și cărți poștale, colecționate de arhitectul constănțean Radu Cornescu, autorul incursiunii în istoria stațiunii considerată altădată perla litoralului românesc și care acum tinde să devină un cartier ticsit de blocuri al Constanței.
Cum arăta stațiunea Mamaia în perioada antebelică, dar și interbelică și ce personalități ale vremii și-au adus contribuția la dezvoltarea acestei fâșii de nisip cândva pustii, aflăm de la arhitectul Radu Cornescu:
Arăt prin fotografii sau cărți poștale pe care le dețin și povestea lor cum arăta Mamaia, care era atmosfera în Mamaia antebelică, dar și interbelică, nu numai care era atmosfera, dar și cine a născut această stațiune. Deci e vorba nu atât de primarul Ion Bănescu sau de arhitectul Petre Antonescu, a mai fost și peisagistul francez Edouard Redont, au fost mulți arhitecți de notorietate români care au activat aici, pe un plan parcelar. Mamaia s-a dezvoltat în jurul Cazinoului de atunci, care era și gară pentru tren. În perioada interbelică, turismul a crescut și atunci normal că a trebuit să facă altfel parcelările și au apărut și hoteluri de capacitate mai mare, cum ar fi Rex sau Hotel Albatros, și au venit aici arhitecți ca George Matei Cantacuzino, arhitectul-șef care a fost al Constanței Ion Căpșuneanu.
Arhitectul Radu Cornescu a vorbit și despre stilul arhitectural al stațiunii Mamaia din prezent. El consideră că hotelurile și blocurile de locuințe foarte înalte și spațiile verzi tot mai restrânse au adus și vor aduce modificări semnificative celei numite cândva „perla litoralului românesc”:
Această expoziție se vrea o antiteză cu ce preocupări sunt acum pentru Mamaia. S-a dat drumul să se construiască clădiri foarte înalte, s-au micșorat spațiile verzi, Mamaia a devenit și loc de trecere către Mamaia-Nord și Năvodari, și au apărut foarte multe blocuri de locuințe, că se ajunge, astăzi, dintr-o stațiune să fie un cartier al Constanței, pentru că s-ar putea, la ora actuală, ca locuințele să depășească unitățile de cazare.
Expoziția Mamaia peisajul de ieri și provocările actuale a fost organizat de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Dobrogea și Asociația Profesională a Urbaniștilor din România, filiala Constanța, în colaborare cu Universitatea Ovidius și Muzeul de Artă Constanța.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Discover Dobrogea, facebook – Constanța Revival