DSP Constanța ia măsuri suplimentare de protecție împotriva atacurilor cibernetice

Publicat de Adina Sîrbu, 15 februarie 2024, 10:44
Sistemul sanitar românesc luptă, zilele acestea, pe două fronturi: împotriva virusurilor care provoacă epidemii și pandemii, dar și contra virușilor informatici, care riscă să blocheze activitatea din spitale.
Șefa DSP Constanța, Cristina Schipor, spune că spitalele constănțene afectate de recentul atac cibernetic nu au primit solicitări de răscumpărare și că inclusiv instituția pe care o conduce va lua măsuri suplimentare de protecție a sistemului informatic:
La nivelul județului Constanța au fost afectate 3 unități sanitare: Spitalul Județean Constanța, Spitalul din Medgidia și Spitalul Militar Constanța. Imediat cum au sesizat problema, s-au decuplat de la sistemul de pe internet și au început introducerea manuală. Asta bineînțeles că a creat un disconfort la nivelul pacienților, deoarece au nevoie de card. Deocamdată, la nivelul județului Constanța, nu s-au primit telefoane de recompensă să se solicite la managerii unităților sanitare. Bineînțeles că, împreună cu specialiștii IT, încearcă să rezolve problema și, știți și dumneavoastră, că și alte structuri încearcă să identifice atacatorii.
Noi avem antivirus, normal, pus pe toate calculatoarele și intenționăm, și anul acesta, să luăm un sistem care se aplică la intrarea rețelei de internet în instituție, tocmai pentru a proteja și a fi cât de cât apărați din punctul ăsta de vedere. Este adevărat că, în ultima perioadă, am identificat și noi, la direcție, multe email-uri cu mesaje „ai câștigat”, „suntem interesați de activitatea ta”, dar având în vedere recomandările, am transmis tuturor și ele imediat s-au raportat ca fiind ciudate și nu s-au deschis acele emailuri. Vedeți că în ultima perioadă trăim în atacuri, probabil este un război și cibernetic și probabil că va trebui să ne luăm, pe zi ce trece, măsuri mult mai tari pentru a putea preîntâmpina aceste lucruri.
Un cunoscut producător de soluții de securitate informatică a anunțat că, timp de un an, va oferi acces gratuit la sisteme antivirus tuturor instituțiilor sanitare publice din România, ca parte a unui demers de a le consolida reziliența în fața recentelor atacuri informatice devastatoare.
Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică investighează cazul și a publicat detalii și recomandări în cazul atacului cu ransomware Backmydata, care a afectat activitatea a 26 de spitale din România.
Iar DIICOT a deschis un dosar penal în legătură cu recentul atac cibernetic, fiind efectuate cercetări, in rem, pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi operaţiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay