AUDIO | Atelier demonstrativ de confecționat mărțișoare, la Vișina, în județul Tulcea
Publicat de Adina Sîrbu, 15 februarie 2024, 10:14
În satul Vișina, din comuna Jurilovca este în plină desfășurare, zilele acestea, Atelierul de Mărțișoare. Activitatea își propune să promoveze tehnicile tradiționale de confecționare a mărțișoarelor, dar și să utilizeze tehnica upcycling-ului, adică evitarea folosirii unor materiale noi, prin utilizarea celor care există deja în gospodărie. Nicu Ispas, în dialog cu inițiatoarea evenimentului, Bianca Folescu, antreprenor în domeniul agroturismului și promotor al culturii tradiționale din Dobrogea.
Ce v-ați propus, anul acesta, prin organizarea Atelierului de Mărțișoare din localitatea tulcean Vișina?
Am prezentat mai multe tehnici de confecționare a mărțișorului, atât prin cusătură liberă, cât și prin cusătura populară în cruciuliță, dar, totodată, am povestit despre cum aceste obiecte pe care noi le confecționăm ca mărțișoare, puțin mai sofisticate de data aceasta, deoarece ne îndreptăm către publicul urban, aceste mărțișoare pot deveni în timp bijuterii din altă epocă.
Ce materiale utilizați pentru confecționarea mărțișoarelor?
Materialele pe care le folosesc în confecționarea mărțișoarelor, de regulă, sunt materiale textile. În primul rând folosesc bumbacul, pe care, bineînțeles, cos motive atât tradiționale, cât și motive inspirate din natură, dar mă ajut și de această nouă modă a reciclării și a upcycling-ului, ca să folosesc materiale vechi, uzate, și să le transpun în obiecte noi, frumoase și foarte atractive.
Upcycling-ul propune evitarea folosirii unor materiale noi, prin utilizarea celor existente deja
Practic, știm că Mărțișorul este un simbol al reînnoirii. Prin upcycling venim totodată în întâmpinarea reînnoirii și, deci, folosim materiale vechi și le reînnoim în obiecte noi. De bază este, însă, bumbacul, pe care brodez atât prin mijloacele vechi, populare, dar și prin alte metode, așa încât transpun cumva, ca într-un tablou cusut, motivele de pe cămășile dobrogene, dar bineînțeles și motive preluate din natură, cum ar fi micile buburuze, albinuțele, flori de primăvară, ș.a.m.d.
Redactor: Nicu Ispas/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Bianca Folescu