În ce stadiu este evaluarea tezaurului monetar din localitatea constănțeană Ciobănița
Publicat de Doina Sirbu, 14 februarie 2024, 11:34
A trecut mai bine de un an de când a fost descoperit uluitorul tezaur monetar din localitatea constănțeană Ciobănița, însă procesul de prelucrare a pieselor și de conservarea preventivă a monedelor este încă departe de a se fi încheiat.
Întrebat la ce răsplată financiară să se aștepte constănțeanul care a descoperit tezaurul, directorul Muzeului de Istorie Națională si Arheologie Constanța, Aurel Mototolea a declarat că suma s-ar putea ridica la câteva mii de euro.
Tezaurul de la Ciobănița, localitate aflată în apropiere de comuna Mereni, a fost descoperit pe 20 ianuarie 2023, cu un detector de metale. Peste 600 de monede de epocă romană, cuibărite într-un vas de ceramică, au fost scoase, din nou, la lumină. De atunci, procesul de prelucrare și de conservare preventivă a monedelor antice, continuă. Directorul Muzeului de Istorie Națională si Arheologie Constanța, Aurel Mototolea a declarat că mutarea întregului patrimoniu arheologic în alt sediu, pentru reabilitarea actualului muzeu, va amâna și mai mult momentul în care comoara de la Ciobănița va fi prezentată în cadrul unei expoziții. Cât despre valoarea tezaurului de la Ciobănița și aici, cifrele sunt încă relative.
“Se evaluează ceea ce se descoperă, indiferent că vorbim de cazul acesta, 30%. Dacă sunt piese excepționale de valoare, tezaure, atunci se poate urca până la 45%. Se face evaluarea și 45% îi revine descoperitorului. Aici sunt mai multe aspecte. Odată trebuie terminată evaluarea și anul ăsta se va termina, pentru că ai un an jumate de la momentul respectiv. Trebuie văzut cât face acest 45% pentru că fiind tezaur, spre asta trebuie să te îndrepți și după aia trebuie identificată sursa de finanțare. În condițiile în care ne mutăm și o parte din fonduri vor dispărea, mă refer la vânzarea de bilete și de suveniruri, deci aici clar că vor fi mult mai puține față de anul trecut, dispare o parte a finanțării, o parte a veniturilor pe care le obțineam noi ca instituție. Va trebui să apelăm la Consiliul Județean, dar trebuie să vedem cât. Oricum e vorba de câteva mii de euro, până în 10.000 nu pot să vă zic așa, dar în principiu până în 10.000 pentru că piesele în sine sunt importante, dar mai mult din punct de vedere ştiinţific. Nu sunt piese de metal preţios sau sau piese unicat ce ar putea să le ridice foarte mult valoarea. În schimb, sunt foarte multe”, a spus directorul Muzeului de Istorie Națională si Arheologie Constanța, Aurel Mototolea.
Constănțeanul care a descoperit cu detectorul de metale ulcica plină cu monede antice, ne-a declarat că și-ar fi dorit ca procesul de conservare a tezaurului să dureze mai puțin, pentru a putea fi admirat mai rapid de către turiști.
“Acum un an în urmă am descoperit tezarul de la Ciobănița. Menționez că până la momentul actual nu am primit nicio înștiințare despre situația tezaurului. Mi-aș dori să se efectueze evaluarea pentru a fi expus publicului larg în Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cât mai repede posibil”, spune Chicheluş Ionuț.
Experţii în numismatică din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța sunt de părere că tezaurul de la Ciobănița are, în primul rând, o valoare istorică incontestabilă. Informațiile culese vor completa harta istoriei înaintașilor noștri, cei care au viețuit acum 2000 de ani, pe aceste meleaguri, dintre Dunăre si Mare.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Doina Sîrbu