Pe 26 februarie începe cea de-a XIX-a ediţie a Târgului de Mărţişoare, organizat de Muzeul de Artă Populară din Constanţa

Publicat de Adina Sîrbu, 13 februarie 2024, 14:36
Peste 30 de meșteri populari din Dobrogea au confirmat participarea la cea de-a XIX-a ediție a Târgului de Mărțioare găzduit de Muzeul de Artă Populară Constanța.
Din 26 februarie, artiștii handmade vor aduce constănțenilor, pe platforma din fața muzeului, mărțișoare tradiționale realizate din lemn, scoici, pene, lână sau ceramică. Muzeograful Cerasela Dobrinescu ne spune ce alte surprize ne mai așteaptă până la 1 martie în această instituție
Ce evenimente ați pregătit în această perioadă în care celebrăm dragostea?
Urmează o expoziție cu piese din patrimoniul muzeului, o expoziție intitulată “ Tradiții de primăvară la români”. Această expoziție se referă exact la această perioadă pe care noi o întâmpinăm începând cu sfârșitul lunii februarie până aproape de mai. Vom prezenta atunci toate obiceiurile și toate tradițiile care se întâlneau în trecut și încă se mai întâlnesc în satul tradițional românesc.
Când se va deschide expoziţia?
Pe 21 februarie va fi prima zi în care această expoziție cu piese din patrimoniul muzeului va putea fi vizitată.
Cum era celebrată iubirea în satele românești?
Dragobete, în lumea satului se celebra pe 24 februarie. Este o sărbătoare a iubirii, a înfrățirii, a cifrei 2, o sărbătoare în care se culegeau primele flori de primăvară, iar la sate, fetele își pregăteau cele mai frumoase haine, se stabileau oarecum logodnele sau viitoarele căsătorii care urmau să aibă loc până la sfârșitul anului. Pentru această perioadă a Dragobetelui avem pregătită o vânătoare de comori. Este adresată această activitate interactivă grupurilor de școlari.
Pentru că suntem în apropierea lunii martie, vom avea, bineînțeles, Târgul de Mărțișoare. Deja am ajuns la ediția a XIX-a. Târgul de mărțișoare va debuta pe 26 februarie și va ține până pe 1 martie. Avem înscriși deja peste 30 de participanți, 34, 35. Sunt sigură că cei care vor dori să cumpere un mărțișor tradițional, un mărțișor realizat 100% de cel care le prezintă, de expozantul respectiv, vor avea ocazia să ia ceva autentic, ceva tradițional.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Muzeul de Artă Populară Constanţa