AUDIO | Mierea ieftină din import, accesul limitat în marile magazine și lipsa fondurilor europene, printre problemele apicultorilor dobrogeni

Publicat de Adina Sîrbu, 13 februarie 2024, 07:59
Importurile de miere la preț de dumping, comercializarea mierii autohtone la prețuri scăzute și dificultatea obținerii de fonduri europene sunt câteva dintre problemele apicultorilor dobrogeni. Nicu Ispas a discutat subiectul cu Constantin Ciobotaru, apicultor din localitatea constănțeană Movila Verde.
Cum este, la această oră, prețul de vânzare a mierii, din punctul dumneavoastră de vedere?
Prețul mierii e foarte mic și nu ne ies cheltuielile. Nu facem nimic, adică nu putem să rezistăm pe piață.
Ce s-ar putea face ca prețul să crească?
În primul rând, stoparea importului din China de miere contrafăcută, să ne putem da noi marfa noastră. Doi la mână ar fi să putem să băgăm și noi în marketuri, producătorii. Dacă ești producător, ar trebui să putem și noi. Adică, așa cum duci în piață, să poți să duci în market să îți pui și tu la raft, să vindem și noi cu alt preț.
Ați încercat să accesați fonduri europene?
Ca tânăr fermier mă încadram, anul ăsta puteam să fac un proiect de 70.000 euro. Acum, care depășește 2 ani nu se mai încadrează la tânăr fermier. Acum au chestia asta – care a beneficiat și un an de subvenție nu mai beneficiază. Nu mai poți să beneficiezi de niciun proiect, doar cele cu co-finanțare, adică pentru 100.000 de euro, proiectele cele mari. Ce să faci cu 100.000 euro? Să îmbuteliezi miere și cui s-o vinzi?
Câte familii de albine aveți?
200 de familii. Sunt autorizat DSV. Vând miere la procesator cu 8 lei. Am fost și am luat turtă energizantă, că mierea e puțin mai riscantă acum, urmează perioade reci și nou zbor de curățenie și trebuie să le iei energizante. Și am luat cu 13,50 lei kilogramul. Vindem mierea cu 8 lei și cumpărăm turte cu 13,50 lei.
Dumneavoastră livrați mierea doar către procesatori?
Da! Păi cu borcanul ce să facem? Până vinzi două borcane, românul se duce și cumpără de la raft, că-i mai ieftin. Mai sunt procesatorii mari care o iau, o falsifică. După aia vin ceilalți mai mici la noi, iau 500 de kg, 300 de kg, au un certificat de producător, stau în piață și o dau cu 30 de lei borcanul, iar de la tine o iau cu 10 și omul ia de la ăla. Eu nu pot să stau cu 200 de familii să și produc, să și vând, să plătesc un om. Mai bine îi dau lui mierea s-o vândă. Dacă-mi dă și mie ceva, acolo, ce mai rămâne…
Redactor: Nicu Ispas/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay