TEMA ZILEI | Iubirea – cultură universală și tradiție. Când și cum sărbătorim iubirea?
Publicat de Adina Sîrbu, 12 februarie 2024, 08:06
Iubirea a fost mereu o sursă de inspirație și dezbatere pentru scriitori, muzicieni, filosofi, și psihologi, unii mai mult cu „capul în nori”, alții mai degrabă cu „picioarele pe pământ”.
Iubirea este arhitectul Universului, dar se mai spune și că iubirea este fragilă și efemeră. De mii de ani, poeții au cântat iubirea și filozofii au încercat să o conceptualizeze. Și totuși, iubirea a rămas până la urmă o întrebare. Ce este acest fenomen misterios, aflăm de la Doina Brașoveanu, psiholog clinician și psihoterapeut:
Iubirea dă valoare și sens vieții și este sursa mobilizatoare a întregii existențe umane. Iubirea este, însă, înțeleasă, simțită și demonstrată diferit, de la individ la individ. Fiecare dintre noi are propriul său limbaj de iubire, în funcție de personalitatea sa, de istoria sa de viață, de modelele sale de-a lungul timpului și astfel apar neînțelegeri dureroase, nesincronizări și tensiuni. „Te iubesc”, nu înseamnă același lucru pentru toți cei care declară asta. Există iubiri neasumate, prădate, imposibile și este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să se poziționeze corect în fața iubirii, să aleagă ce i se potrivește, ce îl împlinește și ce îl face fericit. Iubirea are vârstă, în sensul în care iubim diferit, în funcție de etapa de vârstă pe care o traversăm, de contextul de viață și de disponibilitatea emoțională pe care o avem la un moment dat în viața noastră.
Iubirea, cultură universală și tradiție. Când și cum sărbătorim iubirea? Aflăm la „Tema zilei”, după știrile orei 14.00, de la invitații Larisei Calistru: Doina Brașoveanu, psiholog clinician, psihoterapeut, și Răzvan-Raul Ivan, profesor doctor în istorie, scriitor, ghid de turism.