TULCEA: Mai puține incendii de vegetație, în Delta Dunării

Publicat de Adina Sîrbu, 7 februarie 2024, 16:12
Numărul incendiilor de stuf şi vegetaţie uscată înregistrate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a scăzut în 2023 față de anii precedenți, au declarat reprezentanții ISU Tulcea și ai ARBDD la ședința Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, organizată de Prefectura judeţului Tulcea.
În anul 2022, în perimetrul RBDD s-au înregistrat 110 incendii care au afectat 22.085 de hectare, iar anul trecut, s-au semnalat 31 de evenimente în urma cărora au fost incendiate 2.704 hectare. Dacă în luna ianuarie, aveam 12-17 incendii, anul acesta am avut doar unul, a declarat reprezentanta ARBDD, Gabriela Răileanu.
Ea a amintit consecinţele incendiilor de vegetaţie stuficolă asupra nevertebratelor şi mamiferelor şi a precizat că incendiile nu au fost până acum în habitate de interes comunitar.
Până acum, incendiile au fost în zone economice şi foarte rar au fost în zone protejate. Nu am avut niciodată incendii în habitate de interes comunitar. La plante, nu avem niciun efect. În zonele în care se mai fac incendieri, apar într-adevăr speciile oportuniste, invazive care ar produce efecte, că se modifică componenţa speciilor. Dacă vom continua să ne facem treaba, nu avem un impact major asupra biodiversităţii din zona Deltei, a adăugat Gabriela Răileanu.
Potrivit raportului, incendiile de vegetație din Rezervație pun în pericol habitatele naturale din Delta Dunarii, afectează mediul și siguranța locuitorilor, iar o eventuală continuare a acestor practici reprezintă acțiuni de inconștiență cu consecințe pe termen lung și asupra Biodiversitații.
De menționat că, din anul 2022, sancțiunile prevăzute în legislația privind protecţia mediului s-au înnăsprit, astfel că arderea miriştilor, turbăriilor, lizierelor pădurii, stufului, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se sanctionează cu amendă de la 7.500 la 15.000 de lei pentru persoane fizice, şi de la 50.000 la 100.000 de lei pentru persoanele juridice. Dacă faptele au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală ori au avut loc în ariile protejate şi pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Totodată,recoltarea sau incendierea stufului, a papurii, a fânului, a vegetaţiei ierboase şi a altor resturi vegetale din zonele aparţinând patrimoniului natural al Rezervaţiei, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea condiţiilor acestora, cu excepţia recoltării stufului, papurii şi a fânului pentru necesităţile populaţiei locale, se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoaneșle juridice.
Pentru prevenirea apariției și propagării incendiilor, ARBDD și ISU realizeaza campanii de informare și constientizare și roagă populația să respecte reguli precum: aprinderea focului doar în zonele special amenajate în acest scop și supravegherea acestuia; evitarea aprinderii focului în păduri, în zonele de vegetație afectate de uscăciune avansată sau pe timp de vânt intens; evitarea fumatului și aruncării mucurilor de ţigară şi a chibriturilor aprinse în zonele acoperite de vegetaţie; stingerea focului, din zonele special amenajate în acest scop, prin stropire cu apă sau acoperire cu pământ și asigurarea că nu a mai rămas jar nestins.
Sursă: Prefectura Tulcea/ Foto: ilustrativ, ISU Delta/ Redactor: Adina Sîrbu