Site-ul oradenet.ro, în sprijinul copiilor și adolescenților victime ale abuzurilor pe internet

Publicat de Adina Sîrbu, 7 februarie 2024, 21:31
Copiii și adolescenții pot fi victimele unor agresiuni pe internet care, în unele cazuri, cele mai grave, îi împing la sinucidere. Șantajul și hărțuirea constantă pe internet pot avea un astfel de efect pentru că, de multe ori, copiii nu apelează la părinți sau la profesori, de frică ori de rușine, și clachează. Pentru a-i ajuta, Organizația Salvați Copiii pune la dispoziție site-ul oradenet.ro, unde pot fi raportate anonim astfel de cazuri, ori de către victime, ori de către prietenii acestora. Mesajele ajung instantaneu la o echipă de specialiști care tratează cazurile cu discreție și eficiență, astfel încât abuzurile sunt stopate, iar agresorii răspund în fața legii.
Chiar dacă aud câte ceva în presă, de multe ori părinții nu realizează cu adevărat la ce pericole sunt expuși copiii lor atunci când stau pe net. Hărțuirea sau șantajul sunt două dintre cele mai grave situații, spune Claudia Oprescu de la Organizația Salvați Copiii:
Sunt pericole care sunt mai puțin înțelese de către părinți, pentru că părinții nu se întâlnesc cu ele. Noi nu întâmpinăm, ca părinți – și eu sunt mamă de trei copii și pot să spun și din perspectiva aceasta – noi nu întâmpinăm aceleași riscuri pe care copiii noștri le întâmpină navigând pe internet sau jucându-se jocuri video. Vorbim despre cyber bullying, vorbim despre discuțiile cu necunoscuții care nu au cele mai bune intenții, care pot exploata copilul mai departe sau chiar șantaja.
Șantajul este pregătit meticulos de agresor, care se prezintă sub o identitate falsă și câștigă, astfel, încrederea copilului sau adolescentului. Urmează imediat șantajul în scop sexual sau pentru bani:
Copiii folosesc acest internet și rețele de socializare multe ore pe zi, unde discută foarte mult cu necunoscuți. Este acea situație în care copilul tău este apelat, intră în discuții cu un necunoscut care nu are cele mai bune intenții și care nu-și declară identitatea corect. Poate lua formele unei adolescente și să intre în contact cu o adolescentă, să aibă aceleași interese, încet-încet se îndepărtează de prieteni, de familie, pentru că adolescenții nu au neapărat cea mai bună relație cu familia, ci mai degrabă se orientează către grupul de prieteni, află vulnerabilitățile și nemulțumirile și atunci, încet-încet, îi câștigă încrederea. Iar odată câștigată încrederea, încep solicitările de imagini din ipostaze poate sexuale, poate indecente. Și, odată ce aceste imagini se trimit, începe șantajul și, chiar dacă blochează agresorul, el își face alte conturi și șantajul continuă, cu scopul de a cere bani, bineînțeles, dar și alte imagini care au conținut explicit, sunt cu copii în ipostaze sexualizate. Deci acestea sunt motivele ce stau în spatele șantajului, de cele mai multe ori.
Pentru că le este frică de părinți sau se tem că se fac de rușine, victimele suportă această situație până când cedează psihic și uneori se sinucid. Câteodată, situația este cunoscută doar de prietenii apropiați ai victimelor, care pot să le ajute chiar împotriva voinței lor, raportând anonim cazul pe site-ul oradenet.ro:
Copiii, de teamă, ori întrețin acest lucru până când se agravează starea lor emoțională și putem avea cazuri de suicid, pentru că nu mai vede copilul nicio ieșire de aici. Trebuie neapărat ca adultul care află sau profesorul, sau părintele, indiferent în ce relații este cu copilul, neapărat să sesizeze autoritățile. Programul Ora de Net are o linie de raportare, este singurul punct civil de raportare a conținutului dăunător și a astfel de cazuri din România. Este vorba despre site-ul oradenet.ro. Poate intra oricine și poate raporta anonim aceste cazuri, iar colegii noștri care procesează cazurile iau imediat legătura cu poliția și încercăm să ajungem la o rezolvare. Un copil, chiar și adolescent, nu poate face față singur acestor situații de abuz.
Ora de Net este un proiect al Organizației Salvati Copiii Romania, care promovează utilizarea responsabilă a internetului și oferă sfaturi pentru a naviga în mediul online într-un mod sigur și informat. Acest proiect are ca scop să reducă numărul cazurilor alarmante descoperite în spațiul virtual și să sprijine copiii, adolescenții, părinții și profesorii în gestionarea situațiilor neplăcute din mediul online.
Din 2008 și până acum, peste 506.000 de copii, 130.000 de părinți și profesori au fost implicați în mod direct în activități educaționale în cadrul proiectului, iar mai mult de 9.100 de sesizări au fost făcute prin linia specializată de raportare a abuzurilor.
Redactor: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay