CONSTANŢA: Număr crescut de cazuri de gripă și infecții respiratorii. Anul acesta s-au vaccinat mai puţine persoane faţă de anul trecut

Publicat de Doina Sirbu, 6 februarie 2024, 16:36
Aproape 500 de constănțeni au fost diagnosticați cu gripă, doar săptămâna trecută. Numărul acestor îmbolnăviri continuă să fie pe un trend ascendent, la fel și cel al numărului de cazuri de pneumonii, care a depășit o mie în șapte zile, potrivit raportărilor Direcției de Sănătate Publică.
În același interval s-au mai înregistrat peste 4.300 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare. În aceste condiții, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța cu greu se mai găsește un pat liber, spune managerul unității sanitare, dr. Claudia Cambrea.
“În continuare este un număr crescut de cazuri de gripă și infecții respiratorii. Spre seară, noaptea, de regulă, ajungem la capacitatea maximă și de multe ori o și depășim. În cursul dimineții se fac externări și reușim să mai putem interna alte cazuri noi. Sunt copii, copii mici cu febră înaltă. Pe măsură ce se echilibrează pleacă acasă, iar bătrânii sunt cu alte patologii și sunt mai greu de manageriat și durează spitalizarea mai mult timp”, a declarat dr. Claudia Cambrea.
În prezent, Spitalul de Boli Infecțioase Constanța are funcționale130 de paturi. Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, la fel ca la celelalte unități sanitare din județ, și la Spitalul de Boli Infecțioase au fost luate măsuri de limitare a vizitelor. Astfel un pacient poate fi vizitat de o singură persoană, 10 minute pe zi.
Pe de altă parte, numărul constănțenilor care s-au vaccinat antigripal este mai mic decât anul trecut, deși accesul la serul gratuit sau compensat a crescut. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, peste 58.000 de constănțeni s-au imunizat împotriva gripei, 1.500 în ultima lună. Anul trecut, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății erau administrate deja peste 84 de mii de doze. Medicii infecționiști recomandă în continuare vaccinarea antigripală și respectarea unor măsuri simple de prevenire a îmbolnăvirilor.
„În continuare rămâne în vigoare recomandarea de a se vaccina, recomandarea de a evita spațiile aglomerate și dacă trebuie neapărat să ajungem în acele spații aglomerate, închise, să se poarte mască. Da, nu este o rușine și cred că este destul de ușor de aplicat. În școli să se facă aerisirea încăperilor și atunci când copiii sunt febrili și cu afecțiuni respiratorii, ar fi recomandat ca în primele 3 zile de boală, părinții să-i țină la domiciliu pentru a preveni răspândirea în clase”, a declarat dr. Claudia Cambrea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.
Campania de imunizare a Ministerului Sănătății se desfășoară după reguli noi sezonul acesta. Pacienții nu mai găsesc vaccinul în cabinetele medicilor de familie, ci își procură serul din farmacii, pe baza unei rețete eliberate de medicul de familie sau de un specialist. De gratuitate beneficiază copiii, gravidele, vârstnicii și pacienții cu afecțiuni cronice, iar de compensare cu 50% – persoanele cu vârsta între 45 și 65 de ani.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă