AUDIO | „Personalitatea lui Petru Vulcan” – eveniment organizat de Biblioteca Județeană Constanța și dedicat celui care a pus piatra de temelie a vieții culturale și literare în Dobrogea

Publicat de Adina Sîrbu, 4 februarie 2024, 15:18
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează, marți, 6 februarie, masa rotundă cu tema „Personalitatea lui Petru Vulcan”. Un entuziast al culturii, deși simplu funcționar, prieten cu Badea Cârțan și I. L.Caragiale, Petru Vulcan este unul dintre cei care au conturat viața literară a Constanței, la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, fiind inițiatorul Cercului literar „Ovidiu” și al revistei „Ovidiu”, prima revista literară din Dobrogea. Detalii ne oferă Corina Apostoleanu, șef Serviciu prelucrare, dezvoltare, colecții, informare bibliografică și comunitară la Biblioteca Județeană Constanța, într-un interviu realizat de Silvia Pascale.
În cartea numită „Revista Ovidiu o biografie contemporană”, publicată în 2019 de către Corina Apostoleanu, Luminița Stelian și Angela Dobre, de la Biblioteca Județeană ”I. N. Roman” Constanța, aflăm amănunte inedite despre un personaj care a iubit nespus de mult Dobrogea- Petru Vulcan, un funcționar cu un extraordinar entuziasm pentru literatură și promovarea ei în ținutul pe care l-a considerat mereu acasă:
Venit pe plaiuri românești din orașul Bitola, ceea ce se numește Bitola astăzi, situat în Macedonia, venit la niște rude, venit să învețe limba română, venit să facă liceul românesc de la Craiova, venit să se atașeze de cultura din care făcea parte de fapt, dar un om care s-a străduit foarte mult și a vrut să contureze în cultura dobrogeană și în cultura românească valori autentice. Petru Vulcan a fost la un moment dat prieten cu Gheorghe Cârțan, cu Badea Cârțan, care l-a și vizitat la Constanța, poate mai puțină lume știe acest lucru. În 1898, a venit de Paști, la invitația lui Petru Vulcan, la Constanța, și și-a repetat vizitele și era unul dintre cei care se împrietenise cu Badea Cârțan acest Petru Vulcan. De numele lui Petru Vulcan este legată și înființarea primului cerc literar din care s-a născut și această revistă, Ovidiu, Cercul literar Ovidiu, care reușise să atragă un număr de persoane foarte importante. De pildă, el l-a invitat pe Caragiale la Constanța să țină o conferință și Caragiale a ținut o conferință la Constanța. Și aceasta nu e puțin lucru.
Dar meritele lui Petru Vulcan nu se opresc aici. Au trecut mai bine de 100 de ani de când acesta a propus înființarea unui sindicat al jurnaliștilor constănțeni:
I s-a încredințat, fiind foarte tânăr, Revista Poporului. Din păcate, Biblioteca Academiei are această revistă, noi nu o avem. A condus timp de 12 ani această revistă, fiind foarte tânăr. Chiar a dorit să înființeze o asociație a ziariștilor constănțeni. Iată, într-unul din numerele din Liberalul Constanței, din 1916, dorește să înființeze o asociație a ziariștilor, o idee extrem de înaintată. Articolul se numește „Un sindicat al presei la Constanța”. Am vrea să știe toată lumea că, aici, pe strada Decebal, este o placă comemorativă pe una dintre case, unde scrie că aici a locuit Petru Vulcan.
Marți, 6 februarie, de la ora 13.30, în Sala de literatură a Bibliotecii Județeane „Ion N. Roman”, va avea loc un eveniment dedicat lui Petru Vulcan. Sunt invitați liceeni, dar și alți constănțeni interesați să afle mai multe informații despre cel care a pus piatra de temelie a vieții culturale și literare în Dobrogea.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu