Noi licitații pentru subsectoarele de plajă neatribuite în 2023 anunță „Apele Române”
Publicat de Adina Sîrbu, 3 februarie 2024, 12:45
Administrația Națională „Apele Române” a realizat o inventariere a sectoarelor de plajă și va organiza noi licitații pentru închirierea subsectoarelor neatribuite în cele trei etape organizate în 2023.
Într-un comunicat, ANAR anunță că, potrivit Ordonanței nr. 8/martie 2023, are în vedere organizarea unei noi proceduri de licitație publică cu scoaterea la licitație a subsectoarelor neatribuite în cele trei etape organizate în 2023 și care fac obiectul Ordonanței. Este vorba despre 48 de subsectoare – 38 din stațiunea Mamaia și alte 10 din Constanța, Venus, Saturn, Mangalia și Vama Veche.
Anunțul de participare va fi publicat pe site-ul instituției www.rowater.ro, în subsecțiunea ”Licitații” în următoarea perioadă de timp, a informat ANAR.
Ieri, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității a făcut din nou apel către ministrul Mediului, Mircea Fechet, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Stefan-Radu Oprea, si directorul ANAR, Sorin Lucaci, pentru a soluționa situația plajelor, în vederea pregătirii sezonului 2024.
Corina Martin, secretar general FPIOR, a precizat că sezonul estival se apropie cu pași repezi și din nou, situația plajelor este incertă, la fel cum s-a întâmplat și în 2023:
Deși la sfârșitul sezonului trecut a ajuns la finalizare un alt număr important de contracte de operare sectoare de plajă, nici până în acest moment nu au început diligențele necesare organizării de noi licitații de atribuire a acestora, astfel încât riscăm, din nou, să ne aflăm, la deschiderea sezonului litoral 2024, în aceeași situație de a nu derula și atribui plajele către operatorii care trebuie să le pregătească și amenajeze! Atragem din nou atenția că, pentru aducerea unui sector de plajă la standarde de funcționare, sunt necesare cel puțin 10 avize/autorizații , iar obtinerea acestora, dar și efectuarea amenajărilor necesare funcționării optime necesită un număr de mai multe luni, iar sezonul estival, atât în mod tradițional, dar și conform legislatiei, începe la data de 1 Mai! Prin urmare, solicităm să se demareze acum toate diligențele necesare pentru inițierea și finalizarea procesului de închiriere a sectoarelor de plajă rămase libere, în cursul lunii februarie!
Și operatorii de plajă din Eforie au cerut ca situația contractelor pe sectoarele de plajă să fie reglementată urgent și consideră că implicarea Administrației Naționale „Apele Române” ar putea genera o întârziere în procesul de autorizare, din acest motiv recomandând ca toată procedura să fie preluată de structura locală – ABADL.
În plus, la întocmirea caietelor de sarcini ar putea fi consultați și operatori cu experiență în exploatarea plajelor, pentru a se asigura celeritate în procesul de autorizare, susține George Lică, președintele Asociației Patronale „Eforia Turistică” :
Nu dorim să ajungem din nou în situația nefastă să promovăm, indirect, litoralul bulgaresc, grecesc sau turcesc, în defavoarea celui românesc! Din păcate, excesul de birocratie a autorităților ce administrează plajele din România a adus, anul trecut, mari prejudicii operatorilor de plajă și operatorilor de structuri de cazare și de alimentatie publică, prin imaginea negativă severă generată asupra litoralului românesc, din motive neimputabile nouă! Solicităm respectuos ANAR ca, la întocmirea caietului de sarcini, să invite și reprezentanti ai asociatiilor patronale de pe litoral care pot aduce un aport tehnic, iar demersurile de atribuire să fie alocate ABADL, care cunoaste specificul si problematica zonei.
Drintre membrii Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, 4 organizații patronale sunt de pe litoral: Asociatia Patronală RESTO Constanța, Asociația Patronală COSTINEȘTI, Asociația Patronală EFORIA TURISTICĂ și Asociația Patronală a Operatorilor de Plaje MAMAIA NORD-NĂVODARI.
Surse: ABADL, FPIOR/ Redactor: Adina Sîrbu