AUDIO | Dragoș Răducanu, președintele FPTR: „Avem blestemul Meșterului Manole în turism”
Publicat de Adina Sîrbu, 3 februarie 2024, 15:12
Federația Patronatelor din Turismul Românesc a înaintat Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului propuneri care ar trebui să creeze un cadru favorabil dezvoltării acestui domeniu.
Mai puțină birocrație, un suport real dat performanței afacerilor din turism, chestiuni legate de plajele de pe litoral, salarizarea personalului sezonier, impozitarea activității, situația organizațiilor de management al destinațiilor, dar și alte puncte de interes se regăsesc în sumarul de dialog pe marginea propunerilor care conturează impresia că turismul românesc încă își caută… soarele. Dragoș Răducanu, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, în dialog cu Laurențiu Despina.
După 34 de ani de democrație, pare că turismul românesc încă orbecăie, dacă se poate spune așa, în căutarea unor soluții miraculoase. Cum percepeți aceste imagini?
Da, turismul încă bâjbâie, încă orbecăie, pentru că am văzut un fir de lumină acum vreo câțiva ani, când am beneficiat de susținere prin introducerea voucherelor de vacanță, introducerea impozitului specific, măsuri care au dus la dezvoltarea în acea perioadă a turismului, care ulterior, și mai ales în acest an, au dispărut cu desăvârșire. Mai puțin voucherele de vacanță care încă nu știm dacă vor rămâne sau nu vor rămâne. Problemele cele mai mari sunt, într-adevăr, la turismul sezonier, care cele mai multe unități sunt pe litoral. Până în 2024, am avut peste 60 de conducători ai activității de turism și fiecare când a venit a șters cu buretele tot ce a făcut predecesorul și a luat-o de la zero. Avem blestemul Meșterului Manole, ce construim ziua se dărâmă noaptea, ce construim în 2-3 ani, și turismul a reușit să se dezvolte având acest sprijin, se va dărâma anul acesta. Această instabilitate de fapt legislativă este o orbecăială.
Litoralul înseamnă în primul rând plaje. Ați propus alocarea cu prioritate a sectoarelor de plaje către operatorii economici care dețin și structuri de cazare și doar a acelor sectoare care îndeplinesc toate condițiile. Dar cum credeți că dintr-o dată se va reseta zona de plajă de pe litoral?
Din punctul nostru de vedere, nu este normal ca un bun al întregului popor, pentru că plajele nu sunt ale Apelor Române sau ale Ministerului Mediului, sau ale Primăriei din zona respectivă, ci sunt ale românilor care vin la mare nu să stea în hoteluri, nu să se ducă în cluburi, cei mai mulți vin să stea la soare, pe plajă. Nu mi se pare normal ca, din această dorință a românilor să faci o afacere cu multe, multe, zerouri. Și plajele trebuie să fie alocate în primul rând celor care dețin structuri de cazare, astfel încât românii care mai îndrăznesc să vină litoralul românesc să nu mai plătească sume uneori mai mari pentru șezlonguri decât pentru cazare.
Vorbim despre OMD-uri, acele organizații de management al destinațiilor, se merge chiar până la retragerea statutului de stațiune turistică, acolo unde, până la sfârșitul acestui an, nu există un OMD
Ce fac aceste OMD-uri? Se ocupă în primul rând de management, în primul rând de dezvoltarea zonei în care sunt înființate. Dacă s-a instituit o taxă locală de stațiune, banii trebuie să ajungă la acest OMD ca să dezvolte, din punct de vedere turistic, zona. Ei sunt colectați de primărie și virați către OMD, dar dacă OMD-ul nu există, atunci de ce să încasăm banii? Banii sunt pentru dezvoltarea turistică, pentru a atrage cât mai mulți turiști, nu pentru a face festivaluri și a pune panseluțe pentru voltanții din zona respectivă.
Interviul integral îl puteți asculta aici:
Redactor: Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: OMD Mamaia – Constanța