La împlinirea a 34 de ani de activitate, Federaţia Sanitas protestează în fața Ministerului Sănătății
Publicat de Doina Sirbu, 1 februarie 2024, 10:56
În ziua în care Federația Sanitas împlinește 34 de ani de la înființare, membrii ei protestează în fața Ministerului Sănătății. Sindicaliștii din sistemul sanitar și de asistență socială cer majorarea salariilor și deblocarea unui număr mai mare de posturi.
Tot ei anunță un miting de proporții, care să preceadă greva generală, dacă Guvernul nu găsește soluții pentru revendicările lor. Câți constănțeni participă la acțiunea de astăzi din Capitală, dar și care sunt următorii pași în calendarul protestelor, aflăm de la liderul Sanitas Constanța, Nicolae Manea.
Împlinim 34 de ani de activitate, mă refer aici la Federația Sanitas și o sărbătorim prin acțiuni sindicale. Se pichetează Ministerul Sănătății, o ocazie cu care se notifică și Ministerul de premisele declanșării conflictului de muncă și norma de reprezentare. Ar trebui să participe din partea Constanței, cinci oameni și participăm 58 de oameni. Ne continuăm activitatea de protest, activitate care este dublată de negocierile purtate cu Guvernul României, atât la nivel de premier, cât și la nivel de Minister.
Până acum, ce ofertă ați primit din partea guvernanților?
Vorbele sunt vorbe, noi trebuie să le vedem pe hârtie și până când nu se vor materializa prin aprobarea unei ordonanțe de urgență sau a unui act normativ, până atunci nu se pune problema să oprim aceste acțiuni revendicative. Sunt oferte la nivelul anvelopei salariale, trebuie discutate, făcute calcule și abia după ce vedem cum se concretizează, doar după aceea putem să spunem că suspendăm sau nu acțiunile de protest, dar până acum încă nu este cazul. Se lucrează doar.
Solicitarea Sanitas este ca salariile să crească cu 20%!
20%, da! Se pune problema și de intrarea în discuții a noii legi a salarizării care ar fi trebuit să intre în vigoare și care ar trebui să intre în ianuarie 2025. Mai discutăm și deblocarea în continuare de posturi pentru că avem un deficit foarte mare. Principala revendicare o reprezintă această majorare de 20%.
Aţi vorbit despre deblocarea posturilor. Au fost deblocate, nu este un număr suficient?
A fost deblocat un număr de posturi, adică 8.000 dintr-un total de 30.000 cerute. Noi spunem foarte clar că nu este suficient. Gândiți-vă că numai anul trecut, în regim de urgență, urgența urgențelor presupunea 15.000 de posturi şi au fost deblocate 8.000. Sunt foarte multe zone în care pur și simplu de abia se poate desfășura activitatea. Atunci noi insistăm și demonstrăm că trebuie neapărat luate în calcul și prioritizate în primul rând calitatea actului medical, siguranța pacientului, siguranța beneficiarului din asistență socială și aceste blocări de posturi nu trebuie făcute în toate domeniile de activitate. În mod normal, așa cum am discutat noi de la începutul discuțiilor cu reprezentanții Guvernului, Sănătatea și Asistența Socială nici nu trebuiau să aibă parte de aceste blocări, pentru că ele funcționează în regim de asigurare a continuității și nu se pune problema asta să avem nevoie de un asemenea cadou.
Care sunt următorii pași în calendarul protestelor?
În fiecare joi avem aceste acțiuni. După pichetarea Ministerului Sănătății, avem ședință de Consiliu al Național. Este o formă care stabilește următorii pași. Avem în program foarte multe acțiuni, inclusiv un miting de foarte mare amploare, care se preceadă greva general. Discutăm, aprobăm și ne pliem pe fiecare ofertă a Guvernului.
La nivel local sunt organizate acțiuni sau deocamdată doar la București?
Noi discutăm de acțiuni la nivel național, pentru că decizia e la nivelul Guvernului.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă