Comisia pentru Dialog Social din cadrul Prefecturii Constanța s-a întrunit în şedinţă. Tema a fost legată de problemele medicilor de familie şi a doctorilor specialişti din ambulatoriu
Publicat de Doina Sirbu, 1 februarie 2024, 14:45
Problemele cu care se confruntă medicii de familie și medicii specialiști din ambulatoriu au fost, astăzi, principala temă de discuție a primei ședințe din acest an a Comisiei pentru Dialog Social din cadrul Prefecturii Constanța.
Reprezentanții medicilor specialiști solicită ca valoarea punctului per serviciu să fie la același nivel cu cea primită de medicii de familie, așa cum era până în vara anului trecut, când au crescut diferențiat.
“Situația actuală a debutat în vara anului trecut, în luna iulie, când s-a făcut o replafonare a valorii punctului pe servicii medicale, unde medicina de familie s-a apropiat de o valoare decentă a punctului, adică 8 lei, plecând de la o valoare comună. Atenție, asta trebuie stabilit de la bun început. S-a plecat de la 4 lei medicină de familie, ambulatoriu. Toată lumea a primea același punct. După negocieri, medicina de familie a primit 8 lei, ambulatoriul de specialitate 4,50 lei, adică creșterea ambulatoriului de specialitate a fost de 0,50 ron per punct servicii medicale”, a spus dr. Adrian Barbu, reprezentantul medicilor specialiști din ambulatoriu în județul Constanța.
Dacă doctorii din ambulatoriu spun că actualul nivel de finanțare și poverile fiscale ar putea pune lacăt pe unele cabinete, medicii de familie vor ca valoarea punctului să rămână neschimbată.
“Noi, medicii de familie, la acest moment, considerăm că valoarea punctului este o valoare care acoperă cheltuielile cabinetului, deci ne dorim să rămână aceeași valoare a punctului”, a declarat dr. Ștefana Zamfir, medic de familie.
Reamintim, atât medicii de familie cât și cei din ambulatoriu au protestat, luna trecută, după ce a apărut propunerea ca bugetul alocat lor să scadă cu 30%. După negocieri intense, Casa de Asigurări a decis ca fondurile alocate medicilor să rămână la aceeași valoare stabilită în vara anului trecut până în luna iulie. Prefectul Silviu Coșa consideră că, în această perioadă de armisitițiu, trebuie găsite soluții de finanțare astfel încât, în primul rând, pacienții să nu aibă de suferit.
“Să vedem cum putem să ajutăm, nu neapărat bugetul de stat să facă față, nu neapărat medicii de familie sau din ambulatoriu să fie plătiți mai bine, ci cum putem să ajutăm la oferirea unor servicii de sănătate de calitate superioară și într-o formă continuă”, a precizat prefectul Silviu Coșa.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cătălina Radu