20 de mii de ucraineni găsesc Constanța atractivă

Publicat de Doina Sirbu, 1 februarie 2024, 18:07
Deși numărul nou veniților din Ucraina s-a redus la jumătate față de anul trecut în aceeași perioadă, în Constanța se află o comunitate numeroasă de ucraineni, în jur de 20 de mii de persoane, care și-au deschis afaceri, au copiii la școli și locuiesc preponderent în stațiunea Mamaia.
Ei beneficiază de o protecție temporară din partea statului Român, conform unei directive europene și se pot deplasa oriunde doresc, cel puțin până în martie 2025, în functie de evoluția conflictului din țara lor, după cum a declarat comisar șef Mircea Labeș, șeful Serviciului teritorial Constanța al Inspectoratului General pentru Imigrări.
Au venit mai puțini. Anul acesta avem 7.800 de cetățeni ucraineni înregistrați, anul trecut, cifrele fiind aproape duble. Comunitatea de cetățeni ucraineni aici, pe lângă faptul că este una stabilă, una care și-a dorit să se integreze, pentru că unii şi-au deschis restaurante sau s-au angajat, desfășoară activități de afaceri, de exemplu, copiii sunt pe la studii, automat îi determină să aleagă Constanța.
Care este statutul acestora și până când este valabil?
Ei beneficiază de o directivă europeană prin care au obținut protecție temporară, protecția temporară însemnând că noi acordăm un document care le permite atât rămânerea pe teritoriul României, cât și, de exemplu, desfășurarea de activități lucrative fără obținere de aviz de muncă. Intrarea, plecarea, venirea fără nicio problemă. Directiva europeană prevede faptul că vor fi valabile documentele atât timp cât conflictul este în desfășurare, dar nu mai mult de 3 ani, după 2025.
Câţi sunt, în acest moment, în Constanța?
Spre 20.000 de cetățeni ucraineni înregistrați. Este o activitate fluctuantă, pentru că ei au și posibilitatea de a se reloca, de exemplu, din România într-o altă țară și se prezintă la noi pentru a solicita renunțarea la documentul de protecție de pe teritoriul României. 300 de solicitări de renunțare a protecției temporare am avut anul trecut, de exemplu. În momentul de față avem, în schimb, foarte multe solicitări pentru obținerea de adeverințe care să ateste reședința, ultima reședință pe teritoriul României, tocmai pentru faptul că beneficiază de sprijin financiar din partea ONG-urilor sau instituțiilor guvernamentale.
Unde sunt cei mai mulți?
Marea majoritate în Constanța, chiar în localitatea Constanța sau Năvodari, zona de Mamaia Nord, unde sunt foarte multe unități de cazare disponibile.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cecilia Pătrăhău