TULCEA: Capturile de știucă din Deltă au crescut și de 14 ori

Publicat de Adina Sîrbu, 30 ianuarie 2024, 08:36
La final de sezon, pescarii tulceni au tras linie și au ajuns la concluzia că s-au înregistrat capturi importante de știucă în ultimele luni.
Deși pescuitul s-a desfăşurat în condiţii dificile, din cauza nivelului ridicat al apei, pescarii au prins și câte 70 de kilograme de barcă, față de doar 5 kilograme în alți ani, a spus Lucian Sanda, președintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării.
Sunt semnale că stocul de ştiucă s-a refăcut, iar nivelul ridicat al apelor din Deltă a avut efecte benefice, a spus el: În apele mari, peştele se prinde mai greu, dar avantajul este că vine perioada de reproducere. Se ştie că peştele se reproduce pe zona inundabilă. Câtă vreme nu găseşte frunză, plantă proaspătă pe care să depună icrele, le varsă în Dunăre şi se pierd. Deci, apele mari sunt benefice orice ar fi. Chiar dacă prindem noi mai greu, măcar peştele se reproduce bine şi vom avea în doi, trei ani producţie bună.
Joi, 1 februarie, începe prohibiția la știucă, interdicție care va dura până pe 20 martie.
Lucian Sanda a apreciat faptul că, anul acesta, ordinul de prohibiţie a fost publicat devreme, în ianuarie, la timp ca să oprească pescuitul în perioada de reproducere, față de anii trecuți, când perioada de interdicție era mult mai scurtă.
Ştiuca este un peşte cu o valoare economică foarte mare şi este apreciată pentru carnea dietetică, dar mai ales pentru icre, datorită boabelor care sunt mari şi galbene, comparabile cu cele de sturion.
Potrivit lucrării „Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, semnată de cercetătorul Vasile Oţel, capturile de ştiucă au scăzut de-a lungul timpului, de la peste 2.600 de tone în anul 1965, la 4 tone declarate de pescari în anul 1995.
Sursă: AGERPRES/ Foto: Unsplash/ Redactor: Adina Sîrbu