FOTO-AUDIO | Marian Sterea din Jurilovca, promotor al arhitecturii tradiționale, ne reamintește meșteșugul fabricării cărămizilor din chirpici, dar și avantajele acestui material ieftin și ecologic

Publicat de Adina Sîrbu, 29 ianuarie 2024, 11:23
Casele din chirpici revin în actualitate, datorită beneficiilor pe care le oferă: sunt ecologice, oferă confort termic, iar costul este redus.
Material de construcție folosit odinioară doar de cei mai puțin avuți, chirpiciul a reînceput să fie utilizat datorită avantajelor multiple pe care le oferă. Marian Sterea, fotograf și promotor al arhitecturii tradiționale din comuna tulceană Jurilovca, și-a reamintit meșteșugul fabricării cărămizilor din chirpici și l-a folosit pentru a-și construi o casă perfect integrată în peisajul natural al zonei.
Ce presupune tehnica realizării cărămizilor din chirpici?
Tehnica realizării cărămizilor din chirpici presupune puțină îndemânare, câteva cunoștințe de bază în ceea ce privește amestecul, felul în care pui forma, forma o pui la înmuiat, vâscozitatea, cât mai multe paie – paiele trebuie să fie și ele moi, de cel puțin un an, de preferat de anul trecut, de ovăz, ca să nu te taie la degete, să te înțepe -, pământ galben, adică argilă, de obicei cea de bună calitate, fără prea multă piatră sau scoici, depinde de zona de unde este cel care își face cărămizile.
Forma? Este dreptunghiulară, din câte știu…
Forma clasică a cărămizilor din chirpici este dreptunghiulară. Noi am făcut o formă pătrată, la indicațiile domnișoarei arhitect. Le-am făcut 30 pe 30 laturi și 20 înălțime, destul de măricele.
În medie, câte cărămizi din chirpici sunt necesare la o casă?
Vă putem da exemplul nostru. Noi am făcut în jur de 2.500 de cărămizi din chirpici pentru a construi casa în care locuim. E o casă destul de spațioasă, pe lângă beci și avem și saună la interior. Pe lângă soba aia pe care se doarme, am îmbinat cumva trecutul cu prezentul, am pus și o încălzire în pardoseală pentru dățile în care venim de departe, n-avem timp să facem focul, ș.a.m.d.
Practic, structura de rezistență la o casă de acest fel se face din lemn, iar cu cărămizile din chirpici se fac pereții?
Da, ca să poți beneficia, legal vorbind, de o autorizație de construcție, chirpiciul nefiind reglementat, nu poți construi fără o structură de rezistență. La bază poate să fie orice fel de structură de rezistență. Noi am făcut dulgherie, structură de rezistență din lemn, cu contra-vânturi, cu tot ce trebuie, iar apoi găurile le-am astupat cu cărămizile din chirpici.
De unde cunoașteți acest meșteșug al realizării chirpiciului?
Cu acest meșteșug m-am întâlnit prima dată în copilărie, undeva pe lângă Măcin, la bunici, în Dobrogea, și n-am ținut eu minte chiar cam tot ceea ce trebuia făcut acolo, dar consultându-mă cu bătrânii din sat, chiar și cu mama mea, a venit la fața locului la una dintre clăcile de chirpici, și ne-a arătat cum se înmoaie, cum se pregătește materialul, ș.a.m.d. Iar o confuzie des întâlnită este că se pune balegă în chirpici. Este greșit, balega se pune la partea de fățuială, la partea de tencuială, la interior sau chiar și la exterior, se amestecă cu balegă uscată trecută printr-o sită și cu pleavă.
Redactor: Nicu Ispas/ Foto: Marian Sterea/ Redactor online: Adina Sîrbu